Štromar: Izmjenama zakona zabranit ćemo prodaju i iznajmljivanje POS-ovih stanova

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja će izmjenama Zakona o POS-u, kojima će se zabraniti prodaja i iznajmljivanje POS-ovih stanova, stati na kraj zlouporabama jer je cilj POS-ove stanove graditi isključivo za one koji ih trebaju, poručio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

"Radi se o dobroj mjeri, koja je omogućila da 8000 mladih obitelji dođe do svog krova nad glavom, a planiramo u sljedeće dvije godine izgraditi još 1000 stanova", kazao je ministar Štromar.
 
Ne želimo da pojedini špekulanti bace mrlje na tu mjeru, POS-ove stanove ćemo graditi isključivo za one koji ih trebaju, ističe.
 
Izmjene Zakona o POS-u u završnoj su  fazi izrade i uskoro bi trebale biti upućene u javno savjetovanje. Predviđeno je da Zakon ide u dva čitanja u Hrvatski sabor, a njegovo usvajanje planira se prije lipnja.
 
U radnoj verziji nalazi se odredba po kojoj će budući ugovori o kupoprodaji stanova u sklopu programa POS-a morati sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana sve dok kupac prethodno ne otplati preostali iznos dugova, s kamatom na javna sredstva za razdoblje prekida otplate.
 
U slučaju da netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) o svemu će obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati.
 
U tom slučaju kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora. 
 
"Država bi od takvih naplatila sve što je uložila u subvenciju, bez obzira na to u kojem se trenutku prije isteka kredita stan ponudi na prodaju ili u najam", ističu u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Predrag Štromar