Sućut predsjednika Vlade u povodu smrti Branka Lustiga

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji Branka Lustiga, u kojoj stoji:

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji Branka Lustiga, u kojoj stoji:
 
Poštovana obitelji,
 
S velikom sam žalošću primio vijest o odlasku velikoga Branka Lustiga, najuspješnijega hrvatskog filmskog producenta, glumca, cijenjenog suradnika američke Akademije filmske umjetnosti, suradnika najvećih svjetskih filmskih redatelja, predsjednika filmskog Festivala tolerancije, jedinog hrvatskog dvostrukog dobitnika Oskara i  prestižne američke filmske nagrade Zlatni globus te počasnoga građanina Grada Zagreba.
 
Cijeli je njegov umjetnički opus bio obilježen tragedijom židovskoga naroda, osobnom nesrećom bivšega logoraša  Auschwitza i Bergen-Belsena i njegove obitelji stradale u koncentracijskim logorima.  Životna je zadaća Branka Lustiga, svjedočio je, zauvijek zacrtana posljednjim riječima njegovih supatnika – da kaže svijetu kako su živjeli i kako su umrli.  I učinio je to na najbolji mogući način, impresivnim radom na Schindlerovoj listi, jednim od najvećih filmova svih vremena s tematikom Holokausta za kojeg je zasluženo dobio prvog Oskara, kao i Zlatni globus.
 
Samo se vrhunskim stvaralačkim činom moglo izreći strašno  iskustvo dječaka koji je upoznao život i smrt u nacističkim logorima. Posve je očekivano svoju nagradu darovao Muzeju Holokausta u Izraelu, iniciravši i zakladu posvećenu prikupljanju snimljenih razgovora s preživjelim svjedocima Holokausta.
 
Neumorno stvarajući filmove, desetljećima je držao i predavanja na hrvatskim i svjetskim sveučilištima i školama, posebno se baveći educiranjem mladih. Jedna od poruka koje moramo pamtiti je da oružje za masovno uništenje nisu bombe, nego mržnja među ljudima, nesnošljivost i zaslijepljenost, jer kad bi se to zaboravilo, značilo bi to da je zlo pobijedilo.
 
Istina je da je Branko Lustig svojom umjetničkom i ljudskom poslanicom pobijedio.
 
U ime hrvatske Vlade i moje osobno, molim vas da primite izraze iskrene sućuti i dubokoga poštovanja.

Pisane vijesti | Andrej Plenković