Šušnjar: Povećanje udjela industrije u BDP-u jedan od glavnih ciljeva

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/20 svibnja/Šušnjar 7.jpeg

„Povećanje udjela industrije u bruto domaćem proizvodu (BDP) jedan je od glavnih ciljeva kojim ću se baviti u ovom resoru“, najavio je danas u izjavi nakon sjednice Vlade ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

Smatra da se u hrvatskom gospodarstvu može napraviti zaokret u smislu povećanja udjela industrije u BDP-u, pogotovo u djelatnostima koje imaju veliku dodanu vrijednost, kao što su proizvodnja hrane i prerađivačka industrija.
 
"Danas u sektoru proizvođačke industrije imamo puno više međunarodno nerazmjenjivih dobara koji se proizvode u Hrvatskoj nego međunarodno razmjenjivih, omjer je negdje 70:30. Trebamo raditi i jačati hrvatsko gospodarstvo da bude konkurentno na europskom i cijelom međunarodnom tržištu, odnosno povećavati udio međunarodno razmjenjivih dobara", istaknuo je Šušnjar.
 
S ciljem povećanja konkurentnosti gospodarstva i olakšanja svih vrsta poslovanja ići će se u smjeru poreznih promjena, a prije svega administrativnih rasterećenja, najavio je, dodajući i da turizam predstavlja dobar kanal za plasman domaćih proizvoda, a na tom plasmanu treba dodatno raditi.
 
Naglasak na energetskoj neovisnosti
 
Kada je riječ o energetici, Šušnjar prije svega stavlja naglasak na postizanje energetske neovisnosti, energetsku tranziciju, kao i smanjenje udjela fosilnih goriva u proizvodnji struje i općenito u korištenju energije, što je u skladu s politikama Europske unije i ciljem da Europa do 2050. postane klimatski neutralan kontinent.
 
Na upit vezano uz rad nedjeljom, ministar je odgovorio kako je zadovoljan trenutnom zakonskom regulacijom rada nedjeljom, jer je ljudima dana mogućnost da nedjelje provedu sa svojim obiteljima, ali je isto tako ostavljena i opcija radnih nedjelja zbog turističke sezone i mogućnosti pružanja usluga na Jadranu.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti