Svečano otvorenje zgrade Mediteranskog instituta u Splitu

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader danas je u sklopu svečanosti Dana Europe i blagdana svetog Dujma obilježio svršetak radova na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu (Medils), osnivač i idejni začetnik kojega je proslavljeni hrvatski znanstvenik akademik Miroslav Radman.

SPLIT, 9. svibnja 2005.(Hina) - Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader danas je u sklopu svečanosti Dana Europe i blagdana svetog Dujma obilježio svršetak radova na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu (Medils), osnivač i idejni začetnik kojega je proslavljeni hrvatski znanstvenik akademik Miroslav Radman.

Zgradu u kompleksu Ville "Dalmacije" za Medils je ustupio grad Split, a država je u uređenje zgrade s četiri tisuće četvornih metara od 2001., kad je projekt započet, uložila oko 30 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade Sanader naglasio je kako vjeruje da će "Institut ucrtati Split na znanstvenu kartu Europe i svijeta te kako će "Medils biti stjecište mladih znanstvenika i sjecište različitih ideja koje će naći primjenu i u praksi".

Akademik Miroslav Radman kazao je kako danas nema sretnjije osobe od njega, posebno što se to slavlje događa uz blagdan sv. Dujma i proslavu Dana Europe.

Istaknuo je kako je Medils "europski i svjetski projekt, u kojemu će raditi stručnjaci iz Hrvatske i cijelog svijeta". Najavio je kako će prve znanstvene aktivnosti Mediteranskog instituta "početi potkraj rujna kad će se u njemu na skupu okupiti 10-ak nobelovaca i veći broj mladih znanstvenika koji će dati početni znanstveni pečat njegovu budućem radu".

"Medils će biti institut koji će obilježiti znanstvena izvrsnost, originalnost i interdisciplinarnost", rekao je Radman.

Zahvalio je Vladi na potpori u ostvarenju projekta i premijeru Sanaderu, podsjetivši na važnu ulogu u projektu bivših ministara znanosti Gvozdena Flege i Hrvoja Kraljevića.

Današnjim otvorenjem Institut je dobio zgradu, a opremu će osigurati akademik Radman koji će i okupiti ekipu znanstvenika.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac kazao je kako će Vlada i dalje pratiti Institut, napomenuvši da je "ovog trenutka u optjecaju 1,7 milijardi kuna za gradnju objekata i sveučilišta u Hrvatskoj".

Poželio je da Mediteranski institut u Splitu postane "oazom dobrote i znanosti u Hrvatskoj, čime će u potpunosti ispuniti svoju zadaću".

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić podupro je projekt, rekavši kako je Medils neobično važan projekt u sustavu znanosti, koji će mladim znanstvenicima omogućiti istraživanja kakvim se inače ne bi mogli baviti na ovim prostorima. "Ne samo da će mladi stručnjaci ovdje ostati i istraživati nego će Institut privući i svjetske stručnjake, a to budi nadu i navješćuje da Hrvatska ide prema znanju i znanosti", rekao je Pavić.



Pisane vijesti