Sveti Otac primio predsjednicu Vlade RH Jadranku Kosor

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sveti_otac_primio_predsjednicu_vlade_rh_jadranku_kosor.jpg

ZAGREB, 4. lipnja 2011. (Hina) - Papa Benedikt XVI. popodne je u Apostolskoj nuncijaturi na zagrebačkom Ksaveru primio predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor i s njom izmijenio simbolične darove.

Tijekom susreta Sveti Otac hrvatskoj je premijerki poklonio triptih medalja svog Pontifikata izrađenih u zlatu, srebru i bronci.

Premijerka Kosor darivala je Papu replikom evangelistara iz 11. stoljeća i raspelom pod nazivom "Početak/Principium" koje je rad akademskog kipara Damira Mataušića. Raspelo je izrađeno u dimenziji: 268mm x 230 x 15mm, u materijalu od lijevanog poliranog srebra te pozlaćenim aplikatom, opremljen kožnom kutijom s pločicom i ugraviranim tekstom.

Rukopis Evangeliaruma/Evanđelistara sadrži evanđelje po Luki i Ivanu. Na početku evanđelja vrijedne su minijature simbola evanđelista. Ovaj rijedak i dragocjen rukopis vjerojatno se nalazio u Zagrebu prilikom osnutka Zagrebačke biskupije, oko 1094. Original se čuva u Metropolitanskoj knjižnici pri Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Pisan je karolinom na pergameni na latinskom jeziku.

Jadranka Kosor je Papi predstavila sina Lovru i svoje najbliže suradnike iz Banskih dvora, potpredsjednike Vlade Gordana Jandrokovića i Petra Čobankovića te ministre Tomislava Ivića, Jasena Mesića i Branka Bačića.

Premijerku su u Apostolskoj nuncijaturi dočekali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Mario Roberto Casari koji su ju dopratili u biblioteku, gdje se Jadranka Kosor susrela i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom.

Nakon susreta s premijerkom Papa će u pratnji kardinala Bozanića i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) objedovati u Apostolskoj nuncijaturi.



Pisane vijesti