Svi materijali namijenjeni "prijateljima suda" idu obrani

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu u Washingtonu kako će svi dokumenti, dokazi i drugi materijali koji su bili pripremljeni za "prijatelje suda" u postupku protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača biti predani njihovim obranama, reagirajući na odluku ICTY-a kojom je odbijen zahtjev RH da se u postupak uključi kroz "amici curiae".

WASHINGTON, 19. listopada 2006.(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu u Washingtonu kako će svi dokumenti, dokazi i drugi materijali koji su bili pripremljeni za "prijatelje suda" u postupku protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača biti predani njihovim obranama, reagirajući na odluku ICTY-a kojom je odbijen zahtjev RH da se u postupak uključi kroz "amici curiae".

"Svi materijali pripremljeni za 'prijatelje suda' bit će predani obranama generala Gotovine, Čermaka i Markača", rekao je Sanader.

Na pitanje hoće li se Vlada žaliti na odluku suda, Sanader ja kazao kako to pitanje treba uskoro raspraviti Savjet za suradnju s ICTY-em.

Sudsko vijeće ICTY-a u srijedu je odbilo hrvatski zahtjev za uključenje u proces Gotovini, Markaču i Čermaku, obrazloživši kako se status "amicusa curiae" dodijeljuje kako bi se sudu pomoglo da rasvijetli pravna pitanja, dok Hrvatska, tvrde, "želi utjecati" na predmete koji se "tiču isključivo utvrđivanja činjenica".

Vijeće u svojoj odluci ističe da se hrvatski zahtjev odnosi uglavnom na utvrđivanje činjenica te podsjeća da, prema haškim pravilima, iznošenje činjenica pripada nadležnosti strana u postupku, a ne "prijatelja suda".

Također, vijeće je ocijenilo kako većina činjenica kojima se Hrvatska željela baviti prekoračuje okvire optužnice te stoga njihovo razmatranje ne bi bilo od pomoći sudskom vijeću u ovom predmetu.

U odluci se navodi da "ukoliko hrvatska Vlada ima bilo kakve informacije bitne za taj proces, može ih dostaviti bilo kojoj strani u postupku".



Pisane vijesti