Svjetski dan Roma, 8. travnja

Svjetski dan Roma - 8. travnja, obilježava se od 1971., kada je toga dana u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma.

ZAGREB, 7. travnja 2007. (Hina) - Svjetski dan Roma - 8. travnja, obilježava se od 1971., kada je toga dana u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma.

Romi su danas najveća europska manjina s oko 10 milijuna pripadnika, sačinjavaju nešto više od 5 posto europskog stanovništva, a usprkos svim stradanjima uspjeli su održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje, te kroz povijest ostaviti trag u svim svjetskim kulturama, podsjetila je ovih dana potpredsjednica Vlade i predsjednica vladina Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome te nacionalna koordinatorica Desetljeća za uključivanje Roma od 2005. do 2015. Jadranka Kosor.

Sredstva koja osigurava Vlada za provođenje Nacionalnog programa za Rome i Desetljeća rastu iz godine u godinu, tako da su od 2005. do 2007. porasla s 2,7 milijuna kuna na 13,8 milijuna kuna.

Osim toga, Kosor je napomenula da je Hrvatska dobila potporu Europske komisije iz PHARE programa u iznosu od 4,3 milijuna eura za obrazovanje i uređenje infrastrukture u četiri romska naselja, a iz Fonda za obrazovanje, koji je osnovan pri Desetljeću za Rome, također je odobrena donacija od 551 tisuću eura.

Sva ta sredstva pretočena su u realizaciju mjera te će utjecati na veće uključivanje Roma u obrazovni sustav, na poticanje zapošljavanja, poboljšanje uvjeta stanovanja i drugih uvjeta života. Kosor je navela kako su već sada vidljivi rezultati i rješavanje teškoća s kojima su se Romi desetljećima bezuspješno borili. Posebno je istaknula županije koje su izradile planove za legalizaciju romskih naselja, pa su tamo programi obnove već pripremljeni za provedbu, što je preduvjet za svaki oblik financiranja.

Inače, putem Savjeta za nacionalne manjine za ovu godinu izdvojeno je oko 1,5 milijuna kuna za različite programe izdavaštva, informiranja i kulturnog stvaralaštva romskih udruga. Također se, putem Ureda za nacionalne manjine, osiguravaju sredstva za očuvanje tradicionalne romske kulture.



Pisane vijesti