Tolušić: Od listopada stipendije za studente slavonskih poljoprivrednih smjerova

Svi studenti od druge do pete godine koji studiraju za  poljoprivredna zanimanja na nekom od slavonskih visokih učilišta, od listopada će dobiti godišnju stipendiju od 10 tisuća kuna, najavio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ministar je to poručio gostujući na Nacionalnoj poljoprivrednoj konferenciji - Slavonika, koja se po četvrti put održava na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.
 
"Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo sredstva za tu namjenu, a stipendiranje će se provoditi kroz Projekt Slavonija. Smatram da u Slavoniji trebamo jačati agronomsku struku i bit će mi drago ako veliki dio studenata agronomskih smjerova ostane živjeti i raditi u Slavoniji", kazao je Tolušić.

Ustvrdio je kako je sektor poljoprivrede krenuo u pozitivnom smjeru, ali i  naglasio da poljoprivreda nije ni propadala u godinu-dvije dana, pa se isto tako ne mogu u godinu-dvije vidjeti željeni efekti.

Pokazatelji su pozitivni, puno je veći rast izvoza poljoprivrednih proizvoda u odnosu na uvoz 

"Imamo pozitivne pokazatelje jer je puno veći rast izvoza poljoprivrednih proizvoda u odnosu na uvoz, puno je veća vrijednost poljoprivredne proizvodnje u odnosu na prijašnje godine i imamo povećanje realnog dohotka u poljoprivredi u odnosu na prijašnje godine u vrlo velikim postotcima. Mislim da ti pokazatelji govore da se dobro radi i da se ide u dobrom smjeru”, istaknuo je ministar.

Budućnost hrvatske poljoprivrede ministar Tolušić vidi u mladim poljoprivrednicima u koje se mora puno ulagati. Iznio je podatak kako u je u Hrvatskoj nešto više od 21 tisuće mladih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, što je oko 13 posto od ukupnog broja tih gospodarstava, ujedno  i jedan od najviših postotaka na razini Europske unije, kao velika strateška prednost hrvatske poljoprivrede.

"Kroz sve mjere koje donosimo, dajemo prednost mladim poljoprivrednicima, a imamo i posebne mjere kojima financiramo projekte isključivo mladih poljoprivrednika te vjerujem da će sve to dati rezultate. Još veći naglasak stavljamo na mlade poljoprivrednike u novom financijskom razdoblju”, najavio je Tolušić. Najavio je i skoru nabavku dvadesetak hladnjača, za što će tijekom ljeta biti raspisan natječaj.

Cijelu RH pokrit ćemo hladnjačama i riješiti probleme voćara i povrtlara

"Hladnjačama ćemo pokriti cijelu Hrvatsku i svi problemi u tom segmentu koje su imali naši voćari i povrtlari bit će riješeni. Država će napraviti kompletnu javnu infrastrukturu, a novac će ići iz Programa ruralnog razvoja, sve smo dogovorili s Europskom komisijom”, dodao je.

Izvijestio je da će kapacitet hladnjača biti po tri i pet tisuća tona.

Netočnima je nazvao tvrdnje iz Udruge Život da na izradi poljoprivredne strategije rade grčki stručnjaci.

Poljoprivredna strategija u lipnju ove godine 


"Poljoprivrednu strategiju radi Svjetska banka, a u tome sudjeluju hrvatski, francuski, nizozemski, američki i grčki stručnjaci zaposleni u Svjetskoj banci. Očekujem da će strategija biti donesena u lipnju ove godine, što smatram da je vrlo brzo s obzirom da je do sada nismo imali”, zaključio je Tolušić. 

Na konferenciji Slavonika sudjeluje oko 350 sudionika, predstavnika velikih, srednjih i malih tvrtki, OPG-ova, institucija koje provode poljoprivrednu politiku te predstavnici akademske zajednice.

Ministar Tolušić je na konferenciji odgovarao na pitanja studenata, sudionika konferencije, koji studiraju na Agronomskom fakultetu zagrebačkog Sveučilišta, Visokog gospodarskog učilišta Križevci i osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.

Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Tomislav Tolušić