Tramišak obišla Arboretum Opeka, budući centar kompetentnosti u poljoprivredi

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak obišla je u utorak u Marčanu, u Varaždinskoj županiji, Arboretum Opeka, mjesto budućega regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi u koji će biti uloženo gotovo 150 milijuna kuna.

Riječ je o jednoj od najvažnijih investicija na županijskoj razini i na sjeveru Hrvatske, rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak, a ministrica Tramišak istaknula je da je Varaždinska županija u posljednjih nekoliko mjeseci vrlo agilna i javlja se na sve pozive Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

„U prošloj godini ugovoreno je 110 milijuna kuna vrijednosti Fonda za sufinanciranje europskih projekata koji se do kraja 2023. godine provode upravo na području Varaždinske županije”, rekla je Tramišak.

Dodala je da je na prvi poziv za pripremu nove projektno-tehničke i studijske dokumentacije za zelenu i digitalnu tranziciju, raspisan kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, prijavljeno 36 projekata u vrijednosti većoj od 47 milijuna kuna.

„To govori o kvalitetnoj pripremi i radu za razdoblje koje je pred nama, do 2030. godine, gdje vjerujem da će se brojni projekti financirani EU sredstvima uspjeti realizirati”, rekla je ministrica.

Važan čimbenik u daljnjem gospodarskom osnaživanju sjevera Hrvatske

Istaknula je kako vjeruje da će regionalni centar kompetentnosti u Marčanu biti važan čimbenik u daljnjem gospodarskom osnaživanju sjevera Hrvatske.

Župan Stričak rekao je da projekt regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi obuhvaća tri programa, od kojih je prvi rekonstrukcija i opremanje dvorca Opeka, vrijedan 43 milijuna kuna, od kojih je oko 30 milijuna iz europskih fondova.

„Drugi se program odnosi na uspostavu regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, čija je vrijednost 49 milijuna kuna, i to je u potpunosti financirano sredstvima iz europskih fondova”, rekao je Stričak.

Dodao je da je spremna dokumentacija za treći dio programa - revitalizaciju samog Arboretuma u vrijednosti oko 50 milijuna kuna.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Nataša Tramišak