Tramišak: Sisačko-moslavačku županiju transformirati prema zelenom i digitalnom

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je kako Programom društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom žele to područje transformirati prema zelenom i digitalnom.

"Dominantne strateške gospodarske grane i u Sisačko-moslavačkoj županiji su poljoprivreda, prehrambena industrija, drvno-prerađivačka industrija na kojima treba raditi u smjeru njihove transformacije i tranzicije prema zelenom i prema digitalnom", kazala je Tramišak nakon sjednice na kojoj je usvojen taj program.

Istaknula je i kako u novom programskom razdoblju za transformaciju postojeće strukture gospodarstva te županije imaju poseban Fond za pravednu tranziciju u kojem je oko  1,1 milijarda kuna namijenjena upravo tom području.

Tu će, pojasnila je, sredstva biti usmjerena u smjeru rasta produktivnosti poduzetnika.

"Ovdje se mogu pronaći i mikro i mali poduzetnici ali i veliki poduzetnici za koje znamo da na sebe vuku najveći dio zaposlenosti te županije. Međutim, tehnološki su zastarjeli i moraju se prilagoditi novim standardima EU", kazala je.

Tramišak je rekla i da se za povlačenje novca mogu prijaviti postojeće ali i nove tvrtke pri čemu će se posebno raspisivati sredstva za postojeće poduzetnike, ali i za poticanje otvaranja novih poduzeća ili start up-ova.

Istaknula je i da će na području Sisačko-moslavačke županije poticati ulaganja i u Informacijsko-komunikacijske tehnologije koje nose i poslove budućnosti.

Najavila je i da će se kroz taj projekt uvrstiti i projekt "Majstorske škole" koja je projekt Hrvatske obrtničke komore i županije. Tim projektom će se, poručila je, učiniti puno na prekvalifikaciji radne snage, daljnjoj edukaciji i odraslog stanovništva te povećanju atraktivnosti obrtničkih zanimanja.
"Vidimo tu veliki potencijal kako na području same te županije, ali i da to bude i pilot projekt i primjer za ostatak Hrvatske", kazala je Tramišak.

Za autocestu Zagreb-Sisak predviđeno oko 350 milijuna kuna

Napomenuvši kako program revitalizacije obuhvaća 15 mjera, Tramišak je pojasnila da je najveći broj tih mjera usmjeren na poticanje konkurentnosti i razvoja županije i prvenstveno su usmjerene gospodarstvu i poduzetništvu.

Istaknula je kako žele i da mjere doprinesu porastu dohotka stanovništva, povećanju zaposlenosti, povećanju ulaganja u tehnološku opremljenost gospodarstvenika, poticanju razvoja održive poljoprivrede, kratkim lancima opskrbe te daljnjem ulaganju u razvoj strateških grana gospodarstva.
Potvrdila je da je u predviđenih 15,3 milijardi kuna uvrštena i autocesta Zagreb-Sisak kao kapitalni strateški projekt za koji je predviđeno oko 350 milijuna kuna i za koji je postupak nabave u tijeku.

"Autocesta je vrlo važna i za daljnji razvoj gospodarstva", istaknula je.

Tramišak je istaknula i važnost zadržavanja mladih ljudi na tom području jer je demografski pad možda tamo i najosjetniji, a posljedice potresa mogu stoga biti i još dugoročnije.

Smatra da bi se zadržali mladi potrebna su kvalitetnija radna mjesta, mogućnost otvaranja samozapošljavanja u svojim vlastitim poslovanjima te porast dohodovnosti.

Tramišak je rekla i da će se već idući mjesec krenuti sa raspisom prvih poziva za povlačenjem novca iz Fonda solidarnosti kako se ne bi čekalo jer je proces izrade projektne dokumentacije dugotrajan i postupci javne nabave traju više mjeseci.

Izvor: Hina/Vlada 
 

Pisane vijesti | Nataša Tramišak