Tramišak: Značajan napredak u povlačenju EU sredstava

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak istaknula je da je u posljednjih godinu dana zabilježen značajan napredak u povlačenju i korištenju europskih sredstava, dodavši kako je Hrvatska od ulaska u EU povukla gotovo 56 milijardi kuna više nego je uplatila.

Tijekom saborske rasprave o polugodišnjem Izvješću o korištenju europskih fondova za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2021., Tramišak je rekla da je u odnosu na prošlu godinu isplaćenost sredstava porasla s 57 na 72 posto, a ovjerenost projekata sa 47 na 58 posto.

U posljednjih godinu dana preskočili smo osam zemalja i pomakli se s 27. na 19. mjesto među članicama EU. Trenutno smo bolji od Španjolske, Italije, Slovačke, Rumunjske, Belgije, Danske, Velike Britanije, Luksemburga i Austrije te se nalazimo u prosjeku EU po iskorištenosti sredstava, istaknula je.

Uz pomoć EU sredstava, rekla je Tramišak, diljem Hrvatske izgrađeno je više od 500 dječjih vrtića, otvoreno niz poduzetničkih zona, financira se saniranje potresom pogođenih područja, izgradnja zamjenskih kuća, te društvena i komunalna infrastruktura.

„Radimo i na novoj metodologiji kako bi se izbjegao odabir projekata po metodi najbrži prst, da se projekti više ne dodjeljuju po brzini prijave, nego da se kroz evaluaciju odabiru oni koji najbolje pridonose ciljevima poziva”, poručila je.

Ministrica Tramišak najavila je i kako bi ovaj mjesec trebao biti izabran novi ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU). Natječaj je ponovljen treći put jer želimo osobu koja osim formalnih uvjeta, poznaje metodologiju upravljanja fondovima EU, kazala je Tramišak.

Na upite zastupnika o kontroli provede EU projekata Tramišak je rekla kako je u sustavu kontrole trenutno više od 2200 službenika u raznim tijelima. Samo u SAFU ima  357 službenika koji su obradili više od 4000 projekata i 36 milijardi kuna, kazala je.

Potvrdila je i navode da je unutra izvještajnog razdoblja bilo 410 prijava Europskom uredu za borbu protiv  prijevara (OLAF) zbog sumnji u nepravilnosti, te otkrila da u 250 slučaja nisu utvrđene nepravilnosti dok su ostale još u postupku.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Nataša Tramišak