Treba izbjeći civilne žrtve u Gazi i eskalaciju u regiji

Slika /Vijesti/2023/Listopad/29 listopada/FRANCE24.jpg

Nakon jesenskog Europskog vijeća u Bruxellesu predsjednik Vlade Andrej Plenković, u intervjuu za emisiju Ici l'Europe na France24, govorio je o stanju na Bliskom istoku, odgovorima EU-a na krize u njezinom susjedstvu i drugim političkim i sigurnosnim temama.

,,Civilne žrtve moraju se izbjeći, a izraelski odgovor mora biti usmjeren na Hamas, a ne protiv palestinskog naroda u Gazi, rekao je premijer  Plenković u razgovoru za France 24. 
 
Podsjetio je na teroristički napad Hamasa izveden 7. listopada, kao i na potporu EU-a kada je u pitanju pravo Izraela da zaštiti svoju sigurnost, ali i da se brani, poštujući pritom međunarodno humanitarno pravo". Istaknuo je da se civilne žrtve moraju izbjeći, a izraelski odgovor mora biti usmjeren na Hamas, a ne protiv palestinskog naroda u Gazi.
 
Europska komisija utrostručila količinu humanitarne pomoći 
 
Teme o kojima se razgovaralo na Vijeću EU-a bili su sukob između Izraela i Hamasa, ali i sukob između Ukrajine i Rusije. Europski čelnici su, među ostalim raspravljali i o proširenju EU-a, granicama, imigraciji te o gospodarskim perspektivama EU-a.
 
"Odluka Komisije o utrostručenju količine humanitarne pomoći, uz potporu zemalja članica, bila je važna”, rekao je Plenković. "Nedavni politički posjeti predstavnika europskih institucija i šefova država i vlada poslali su jasnu poruku: osudu, potrebu da se izbjegavaju civilne žrtve, kao i eskalacija sukoba u regiji, s obzirom na to da sada imamo previše sukoba u okruženju.'
 
Francuska informativna tv mreža piše kako Plenković ovdje očito misli na drugi sukob koji trenutačno zaokuplja Europljane, a to je rat između Rusije i Ukrajine.
 
Potpora Ukrajini i dalje vrlo snažna
 
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij strahuje da će sukob na Bliskom istoku odvratiti pozornost Europske unije od rata koji već više od 18 mjeseci bjesni u njegovoj zemlji.
 
"Uvijek je teško upravljati s nekoliko kriza, no smatram da nema razloga za brigu kada je u pitanju daljnja potpora Ukrajini, koja je vrlo snažna i uvijek je prioritet Europske unije”, kazao je Plenković.
 
"Važno je mišljenje velike većine zemalja članica i s vremenom vjerujem da će se Slovačka uskladiti s glavnim linijama europske politike", kazao je Plenković, odgovarajući na upit o stavovima novog slovačkog premijera Fica koji se protivi vojnoj pomoći Ukrajini.
 
Još jedan europski političar, čija je zemlja članica EU-a, izaziva probleme kada je posrijedi rusko-ukrajinski sukob. To je mađarski premijer Viktor Orban, koji se na nedavnom samitu u Kini sastao s Vladimirom Putinom.
 
Istodobno je Hrvatska obećala pet milijuna eura dodatne pomoći Ukrajini za razminiranje.
 
Hrvatska pomoć pri humanitarnom razminiranju
 
Govoreći o stavovima izraženim u nekim zemljama o zabrani uvoza ukrajinskih žitarica, poput Poljske, Mađarske i Slovačke, Plenković je pojasnio poziciju Hrvatske. "Rečeno je da Hrvatska može ponuditi svoje luke za prijevoz ukrajinskog žita. Zamisao je bila Ukrajini ponuditi tranzit, a ne uvoz. To je velika razlika", istaknuo je Plenković.
 
Podsjetio je i na potporu Hrvatske Ukrajini od samoga početka. "Ukrajina je bila među prvih pet zemalja koje su priznale Hrvatsku 1991. I od samog početka, otprije deset godina, mi smo bili tu, iza Ukrajine."
 
Plenković je istaknuo i pomoć Hrvatske pri humanitarnom razminiranju, kao i pravnu pomoć u slučaju budućih suđenja ratnim zločincima. Podsjetio je da je i Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije režima Slobodana Miloševića, zbog čega smatra da nitko drugi Ukrajini ne može ponuditi stručnost kakvu mi posjedujemo na ovome području.
 
Izvor: Hina / Vlada 



Pisane vijesti | Andrej Plenković