U Berlinu započelo svečano obilježavanje 50. obljetnice EU-a

Svečanim koncertom u Berlinskoj filharmoniji u subotu navečer u Berlinu je započelo obilježavanje 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, na kojima se temelji današnja Europska unija.

BERLIN, 24. ožujka (Hina) - Svečanim koncertom u Berlinskoj filharmoniji u subotu navečer u Berlinu je započelo obilježavanje 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, na kojima se temelji današnja Europska unija. Njemačka kancelarka Angela Merkel poželjela je dobrodošlicu čelnicima zemalja članica EU-a, među kojima je bio i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Iako zemlje kandidati nisu pozvane na svečani summit EU-a, premijer Sanader pozvan je na svečani prijem i koncert u Berlinskoj filharmoniji, koji kancelarka Merkel priređuje za sudionike summita.

Premijer Sanader, koji je u Berlinu sudjelovao na summitu Europske pučke stranke, izjavio je da je njemačko predsjedništvo učinilo iznimku, tako da će on biti nazočan na jednom dijelu službene proslave.

Nakon koncerta hrvatski premijer se vraća u Zagreb, dok 27 čelnika članica EU-a odlazi na večeru, čiji je domaćin njemački predsjednik Horst Koehler.

Berlinski filharmonijski orkestar pod ravnanjem Sir Simona Rattlea, između ostaloga, izvest će Beethovenovu petu simfoniju te njemačku i europsku himnu.

U nedjelju prije podne, čelnici EU-a usvojit će svečanu deklaraciju u kojoj će istaknuti dosadašnja postignuća i buduće ciljeve. Nakon toga će za vrijeme radnog ručka razgovorati o oživljavanju ustavnog procesa, koji je zapao u krizu nakon što su ga francuski i nizozemski građani na referendumu 2005. godine. odbacili europski ustav.

U povodu obilježavanja 50. obljetnice Europske unije, muzeji u glavnom njemačkom gradu bit će otvoreni do kasno u noć, a posjetitelji imaju besplatan ulaz. Više od 30 berlinskih klubova bit će otvoreno do ranih jutarnjih sati. U nedjelju popodne održat će se veliki koncert na otvorenom, na kojima će nastupiti nekoliko pop zvijezda, među njima i poznati britanski rocker Joe Cocker.



Pisane vijesti