U dva tjedna 26 tisuća građana postalo e-Građani

Od kada je u utorak 10. lipnja pokrenut projekt e-Građani kojim se želi modernizirati, pojednostaviti i ubrzati komunikacija građana i javne uprave te povećati transparentnost javnog sektora, 26.000 građanina su koristila ovaj sustav.
 
Oko 17.400 tisuća ih je postalo e-Građanima preuzimanjem vjerodajnice ePass u poslovnici Fine, dok su ostali iskoristili već postojeće pristupne podatke drugih sustava (HZMO, HZZ i REGOS) i online postali e-Građani. Također, u sustav e-Građani uključilo se i 2700 korisnika iz sustava AAI@EDU. 
 
Od 14 e-usluga, najpopularnija je Osobni korisnički pretinac u koji korisnici dobivaju obavijesti o isteku osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole ili registracije vozila, pravima za vrijeme nezaposlenosti i cijepljenju kućnih ljubimaca, te mnoge druge poruke. Tako imamo 11.500 građanina koji provjeravaju ove poruke u svom pretincu, od čega preko 4000 koristeći aplikaciju mPretinac.
 
Među najpopularnijma su i e-usluge Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te elektronički pristup Matičnim knjigama (e-Matice). Sve postojeće usluge su korištene preko 150 tisuća puta. 

Kako postati e-građanin pogledajte u prilogu Televizije Student:



Pisane vijesti | Istraživanja i analize | Znanost i inovacije