U Hrvatskoj se obilježava Dan oboljelih od raka dojke

ZAGREB/BJELOVAR, 15. ožujka 2008. (Hina) - "Dan narcisa" - Dan oboljelih od raka dojke obilježava se danas u 34 grada širom Hrvatske humanitarnom prodajom narcisa, a prikupljeni novac se koristi za rano otkrivanje raka dojke.

Podupirući tu akciju, koja se ove godine u Hrvatskoj održava 12. put, darovane narcise prodavale su i dvije potpredsjednice Vlade - Jadranka Kosor u Zagrebu, na Cvjetnom trgu, i Đurđa Adlešič u Bjelovaru, na gradskoj tržnici.

Obje potpredsjednice su podsjetile da u Hrvatskoj od raka dojke obolijeva svaka jedanaesta žena a više od trećine oboljelih umire zbog toga što je bolest otkrivena tek u kasnijem stadiju, pa su pozvale žene da se odazovu na mamografski pregled u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Tijekom 5 godina primjene tog nacionalnog programa, pokrenutog 2006., smrtnost oboljelih žena trebala bi se smanjiti za više od 25 posto, kazala je dr. Nada Kraljević, predsjednica Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna.

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu potpisuje se peticija za pokretanje nacionalnog programa liječenja raka dojke, koji, kako je kazala Kraljević, Hrvatska još nema. Tim programom trebalo bi se omogućiti jednako liječenje u cijeloj Hrvatskoj u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom, kako se to čini u Europi, kazala je Kraljević.

Akciju pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, organiziraju Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna, udruge i klubovi žena liječenih od raka dojke, Hrvatsko senološko društvo, Hrvatska liga protiv raka i Pliva.



Pisane vijesti