U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit otvorena "Kuća Velebita"

  • Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/3 kolovoza/DSC_3464.jpg

U Krasnu je u srijedu, 2. kolovoza 2017. godine, otvoren Centar za posjetitelje „Kuća Velebita“,  projekt vrijedan 30.9 milijuna kuna sufinanciran sredstvima Europske unije.

Otvorenju su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.
“Kuća Velebita nalazi se u nacionalnom parku koji je jedan od bisera prirodne baštine, stoga vjerujem da će njezino funkcioniranje doprinijeti značajnom povećanju posjeta parku. Ovaj centar od iznimne je važnosti za funkcioniranje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i njegov daljnji razvoj“, kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ministrica Gabrijela Žalac istaknula je da je zajednički cilj Vlade Republike Hrvatske i jedinica lokalne i područne samouprave poticanje gospodarskog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta, kao i povećanje atraktivnosti turističke destinacije. "Uvjerena sam da će ovaj projekt ispuniti taj cilj", naglasila je ministrica Žalac.
 
U „Kući Velebita“ posjetitelji će imati priliku saznati informacije o klimi, ekosustavima, vrstama, kulturnoj baštini i geološkim osobitostima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, procesu nastanka jama i spilja te povijest njihova istraživanja.
 
Cilj je projekta unaprijediti uvjete za razvoj turizma u Ličko-senjskoj županiji etablirajući Krasno i Nacionalni park Sjeverni Velebit kao jedinstvenu destinaciju koja prirodno povezuje kontinentalnu i priobalnu turističku ponudu Županije.
Svečanosti otvorenja nazočili su i zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić i v.d. direktora Fonda za Zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric. 
 

Pisane vijesti | Gabrijela Žalac