U Opatiji počinje kulturni summit JI Europe

Pozdravnim govorima hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera u četvrtak prije podne u Opatiji počinje sastanak na vrhu pod nazivom "Komunikacija nasljeđa: Nova vizija jugoistočne Europe".

OPATIJA, 1. lipnja 2006. (Hina) - Pozdravnim govorima hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera u četvrtak prije podne u Opatiji počinje sastanak na vrhu pod nazivom "Komunikacija nasljeđa: Nova vizija jugoistočne Europe".

Uz predsjednika Mesića opatijskom summitu nazočit će predsjednik Albanije Alfred Moisiju, predsjednik Bugarske Georgij Parvanov, predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski, predsjednik Crne gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Srbija i Turska bit će predstavljene na ministarskoj razini, Rumunjsku će predstavljati državni tajnik a Grčku i Sloveniju veleposlanici tih zemalja u Hrvatskoj.

Sastanak na vrhu u Opatiji nastavak je inicijative koju je UNESCO pokrenuo konferencijom na visokoj razini o jačanju suradnje u jugoistočnoj Europi u travnju 2002. godine.

Potom su održana tri skupa - 2003. u Ohridu tema je bila: "Dijalog među civilizacijama", 2004. u Tirani razgovaralo se o "Razvoju međuetničkog i međureligijskog dijaloga dok je prošle godine u Varni tema bila "Kulturni koridori u Jugoistočnoj Europi".

Opatijski skup bit će posvećen pitanju komunikacije u području baštine a glavni mu je cilj promidžba zajedničkog viđenja kulturnog nasljeđa jugoistočne Europe.

Na sastanku će biti predočena "Strategija kulturnih koridora u jugoistočnoj Europi" kojom se želi definirati zajedničke akcije oko očuvanja i razvoja povijesnih spomenika lokaliteta različitih običaja i kulturnih izričaja koji su sastavni dio zajedničke kulturne baštine različitih naroda ovog područja.

Opatija Summit 2006. održat će se u dvije plenarne sjednice. U prvoj će se sudionicima pozdravom obratiti i generalni direktor UNESCO-a Koichiro Macuura i Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis.

Nakon predstavljanja Strategije kulturnih koridora bit će predstavljena i hrvatska tema pod naslovom "Komunikacija nasljeđa". Poslije prve plenarne sjednice predviđeno je da predsjednik Republike Stjepan Mesić u opatijskoj vili Angiolina preda visoko hrvatsko odličje - Red kneza Branimira s ogrlicom - Generalnom direktoru UNESCO-a Koichiru Macuuri za njegov doprinos svjetskoj kulturi. U stanci između dviju plenarnih sjednica predviđena je mogućnost bilateralnih susreta, a dosad je potvrđeno kako će se predsjednik Mesić bilateralno sastati s Macuurom i Davisom u četvrtak te s vođama izaslanstava Crne Gore i BiH u petak.

Poslijepodne će se održati drugo plenarno zasjedanje nakon kojeg je predviđeno predstavljanje i usvajanje zajedničke izjave o Strategijama razvoja kojima se želi ojačati komunikacija u području kulturnog nasljeđa.

Završne izjave potom će dati Mesić, Macuura i Davis, a nakon toga će svi sudionici skupa kolektivno posjetiti Poreč gdje će razgledati Eufrazijevu baziliku.



Pisane vijesti