U Osijeku 40 prvih ugovora u okviru programa zapošljavanja žena „Zaželi“

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s ministrom rada i mirovinskoga sustava Markom Pavićem, u Osijeku je danas, nakon sjednice Vlade, uručio prvih 40 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz programa „Zaželi-Program zapošljavanja žena“.



Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavilo je u lipnju ove godine otvoreni trajni Poziv na dostavu projektnih prijedloga ''Zaželi-Program zapošljavanja žena otvoren do 31. prosinca 2020. Ukupan iznos bespovratnih sredstava za ovaj Poziv iznosi više od 400 milijuna kuna, a  financirat će se u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Programom se na području cijele Hrvatske planira zaposliti 3.000 žena, a uz dodatnu mogućnost obrazovanja  tijekom projekta i gotovo 12.000 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju,  u njihovim zajednicama.
 
Za ukupno 42 projekta, od kojih će dva biti uručena naknadno, osigurano je financiranje u iznosu od 143.537.167,17 kuna. Prijavljeni korisnici su gradovi, općine i udruge.
 
Nakon uručenja ugovora, predsjednik Vlade zahvalio je domaćinima i sudionicima iz slavonskih županija koji su stigli u Osijek radi brojnih zajedničkih aktivnosti koje se poduzimaju na dobrobit Slavonije, ravnomjernoga razvoja zemlje i smanjivanja nejednakosti.

Podsjetio je da su ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i njegov prethodnik Tomislav Ćorić, dobili zadatak da u okviru provedbe  apsorpcije sredstava iz Europskoga fonda pripreme projekte i programe zapošljavanja koji će dotaknuti najteže zapošljive skupine u društvu: mlade, dugotrajno nezaposlene, osobe s invaliditetom i žene iznad 50 godina starosti.

„Program „Zaželi“ koji smo predstavili u Požegi  za vrijeme drugoga Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, u samo šest mjeseci generirao je zaista velik interes i i brojni su se korisnici javili na natječaje“, kazao je predsjednik Vlade.“

Dodao je da takav odaziv smatra poticajem da se već početkom iduće godine angažiraju  dodatna sredstva  za nove natječaje i nove projekte koji će pridonijeti kvaliteti života ali i zapošljivosti  žena,  koje su objektivno bile u situaciji da teže dolaze do radnoga mjesta.

„Zato zahvaljujem Ministarstvu, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i svima vama koji ste pridonijeli da se projekt realizira. Očekujem da se u praksi pokaže  zaista kapilarno,  na konkretnim slučajevima, kakva je prava,  istinska korist od Europskih fondova“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 

Pisane vijesti