U prvih deset mjeseci izvoz porastao 2,9 posto, a uvoz 2,4 posto

Hrvatski je robni izvoz u prvih deset ovogodišnjih mjeseci porastao za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a uvoz po stopi od 2,4 posto, pokazuju u petak objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje da je Hrvatska od siječnja do kraja listopada ove godine na inozemna tržišta izvezla robe u vrijednosti od 74,5 milijardi kuna, što je 2,9 posto više u odnosu prvih deset lanjskih mjeseci.

Istodobno, vrijednost robnog uvoza premašila je 120,5 milijardi kuna i u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porasla je 2,4 posto.

Prvi podaci DZS-a pokazuju i da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u tom razdoblju iznosio 45,98 milijardi kuna i bio je 1,5 posto veći nego tijekom istog razdoblja lani. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 61,8 posto i povećana je u odnosu na isto razdoblje lani kada je bila 61,5 posto.

Hrvatski robni izvoz u ostale zemlje članice Europske unije ukupno je u prvih deset mjeseci ove godine porastao za 3,1 posto, na 49,59 milijardi kuna, a po istoj je stopi rastao i uvoz iz tih zemalja, premašivši iznos od 94,3 milijarde kuna.

U zemlje koje nisu članice EU-a, pak, Hrvatska je u prvih deset mjeseci izvezla roba za nešto više od 24,9 milijardi kuna, odnosno 2,7 posto više nego u isto vrijeme lani, dok je uvoz iz tih zemalja istodobno pao za 0,17 posto, na 26,17 milijardi kuna.



Pisane vijesti