U prvih mjesec dana 40 tisuća građana postalo e-Građani

U prvih mjesec dana rada sustava e-Građani koji se nalazi na internetskoj adresi https://pretinac.gov.hr, isti bilježi preko 40.000 korisnika. Od toga broja:
 
Oko 35 tisuća ih je postalo e-Građanima preuzimanjem vjerodajnice ePass u poslovnici Fine, dok su ostali iskoristili već postojeće pristupne podatke drugih sustava (HZMO, HZZ i REGOS) i online postali e-Građani. Također, u sustav e-Građani uključilo se i 3100 korisnika iz sustava AAI@EDU, te stotinjak korisnika, zaposlenika u zdravstvenom sustavu koji posjeduju pametnu karticu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
 
Od 14 e-usluga, najpopularnija je Osobni korisnički pretinac u koji korisnici dobivaju obavijesti o isteku osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole ili registracije vozila, pravima za vrijeme nezaposlenosti i cijepljenju kućnih ljubimaca, te mnoge druge poruke. Korisnici su otvorili preko 16.500 Osobnih korisničkih pretinaca, koji im omogućuju primanje osobnih informacija i poruka od tijela javne uprave, od čega i oko 2.000 aktiviranih mPretinaca.
 
Što se tiče korištenja e-usluga u sustavu e-Građani, sve e-usluge od početka rada sustava e-Građani su ukupno korištene preko 250.000 puta, pri čemu je najčešće korištena usluga Osobnog korisničkog pretinca na koju su se korisnici prijavili gotovo 63.000 puta, zatim e-usluge Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s oko 53.000 prijava te e-Matice s oko 37.000 prijava.

U sustavu e-Građani trenutno je povezano četrnaest e-usluga, a uskoro će građanima biti dostupna i petnaesta usluga – Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra.

Također, putem e-usluge Osobni korisnički pretinac građanima je omogućen prijam dvadeset i pet različitih elektroničkih obavijesti iz javne uprave. Posljednja je uključena poruka Zagrebačkog holdinga o jedinstvenoj uplatnici, čime se sustav e-Građani proširio i na sustav lokalne i regionalne samouprave.



Pisane vijesti | Istraživanja i analize | Znanost i inovacije