U Tovarniku i prihvatilištima situacija pod nadzorom

Slika /Vijesti/2015/rujan/17 rujna/FAH-H9176202.jpg

Iako je grupa emigranata u Tovarniku, od iscrpljenosti i vrućine, izgubila strpljenje i krenula pješice uz prugu, nakon policijskog upozorenja vratili su se na željezničku postaju, no manji se incidenti događaju u zagrebačkom hotelu Porin oko kojega je interventna policija.

Prema informacijama s terena izbjeglice su mirno i bez pružanja otpora poslušale policijska upozorenja. Nakon nekoliko stotina metara kolona od petstotinjak izbjeglica koja je krenula uz prugu zaustavila se uz uvjeravanja da po njih dolazi organizirani prijevoz.

Desetak autobusa pristiglo je u 14 sati na željeznički kolodvor u Tovarniku na koji se prema neslužbenim procjenama nalaze 4000 migranata koji su tijekom noći i prijepodneva prešli iz Srbije u republiku Hrvatsku.

Iako je bio najavljen dolazak željezničke kompozicije na kolodvor u Tovarnik s kojom su imigranti trebali biti preveženi u Zagreb i u tamošnje smještajne centre, na kolodvor su došli autobusi u koje ulaze imigranti te će kako se neslužbeno doznaje autobusima biti preveženi do Đeletovaca nedaleko Tovarnika.

Prije dolaska autobusa na željeznički kolodvor došla je skupina pripadnika Interventne policije kako bi osigurali red i mir u slučaju da imigranti pokušaju svi odjednom doći do autobusa. Oni se, naime, do autobusa puštaju u skupinama.


HŽ najavljuje nove vlakove


Po riječima migranata mnogi su od njih nezadovoljni što od jutros moraju biti na kolodvoru u Tovarniku bez informacija kada bi mogli krenuti prema Zagrebu. Mnogi su spremni platiti autobuse i taksije da ih prevezu, međutim jake policijske snage sprječavaju izlazak migranata s kolodvora Tovarnik.

Oko 13 sati nekoliko stotina nezadovljnih migranata stoga je krenulo pješice prema Vinkovicima duž željezničke pruge, međutim već nakon nekoliko stotina metara kordon policije ih je zaustavio te su se nakon nagovaranja vratili na kolodvor.

Prema informacijama iz Hrvatskih željeznica prvi vlak trebao bi izmedju 14 i 15 sati biti u Ilači, prvom stajalištu od Tovarnika prema Vinkovcima. Policija će izbjeglice iz Tovarnika autobusima prevesti do Ilače, a vlak će iz Ilače krenuti prema Zagrebu. Prema procjeni HŽ-a ukrcaj izbjeglica trebao bi trajati tri do četiri sata, a drugi vlak s 10 vagona iz Zagreba prema Ilači kreće oko 14 sati i tamo bi trebao stići nakon tri do četiri sata vožnje.

Za sada ne postoji mogućnost izbijanja zaraznih bolesti


Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić izjavila je da s obzirom da su migranti koji se nalaze na željezničkom kolodvoru dislocirani od lokalnog stanovništva u Tovarniku, za sada ne postoji mogućnost izbijanja zaraznih bolesti. "Ovdje na malome prostoru trenutno je smješteno nekoliko tisuća osoba i što oni budu ovdje više boravili, to će biti veći rizik za njihovo zdravlje", kazala je Krešić.

Po njezinim riječima djelatnici Hitne medicinske pomoći pružaju zdravstvenu pomoć onima kojima je ona potrebna, a riječ je o zdravstvenim tegobama poput ogrebotina ili bolova u nogama zbog iscrpljenosti. "Oboljelima od šećerne bolesti se po potrebi daju lijekovi, odnosno inzulin", kazala je Krešić.

Upozorila je da su ekstremnim naporima izloženi i svi oni koji imigrantima pružaju pomoć na željezničkom kolodvoru u Tovarniku te da i o njima također treba voditi računa te djelatnike angažirane na pružanju pomoći izmjenjivati dovoljno često.

Interventna policija u Porinu


U prihvatilištu Porin i oko tog objekta u kojem su jutros smještene prve izbjeglice raspoređena je interventna policija. Iz tog prihvatilišta u srijedu su izmješteni raniji stanari, tražitelji azila, kako bi se omogućio smještaj izbjeglicama. Dio azilanata, njih desetak koji ne žele premještaj u druga skloništa poput Ježeva i Kutine, prosvjeduje u parku preko puta gdje su podigli dva manja šatora. Ne žele otići iz Zagreba gdje kako kažu imaju prijatelje, a neki čak i obitelji.

Jedan od njih kamenom je gađao snimatelja, nakon čega ga je jedan fotoreporter srušio na tlo i zadržao do dolaska policije.

Istovremeno neki od izbjeglica su s balkona bacali role toalet papira i komade namještaja uzvikivali "sloboda, sloboda", "ne želim biti ovdje", "želim otići". 

Do 10.50 sati u Hrvatsku ušlo je ukupno 6200 migranata, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama. U registracijskom centru Ježevo nalazi se oko 800 migranata, u Prihvatnom centru Čepin oko 400 migranata, u Prihvatnom centru u Zagrebu tzv. Porinu oko 500 migranata, u Prihvatnom centru u Kutini 50 migranata, a u Sisku 51 migrant.

Tekst i foto: Hina
 

Pisane vijesti