U Zagrebu počela svečanost otvorenja autoceste Zagreb-Split

Svečanost otvorenja autoceste Zagreb-Split počela je danas u podne u Zagrebu prigodnim programom na Trgu bana Josipa Jelačića, te uz nazočnost najviših državnih dužnosnika, predsjednika Republike Stjepana Mesića, predsjednika Vlade Ive Sanadera, predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, drugih članova Vlade, predstavnika lokalnih vlasti Zagreba i Splita, hrvatskoga političkog i javnog života te drugih uzvanika.

ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Svečanost otvorenja autoceste Zagreb-Split počela je danas u podne u Zagrebu prigodnim programom na Trgu bana Josipa Jelačića, te uz nazočnost najviših državnih dužnosnika, predsjednika Republike Stjepana Mesića, predsjednika Vlade Ive Sanadera, predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, drugih članova Vlade, predstavnika lokalnih vlasti Zagreba i Splita, hrvatskoga političkog i javnog života te drugih uzvanika.

Obraćajući se okupljenim građanima na Trgu bana Josipa Jelačića, predsjednik Mesić kazao je da hrvatski građani za Dan državnosti nisu mogli dobit boljega dara od autoceste Zagreb - Split.

Prisjetio se svih onih koji su još 70-tih godina prepoznali hrvatske prioritete, poput, kako je rekao, Savke Dapčević-Kučar, Mike Tripala, Dragutina Haramije i Pere Pirkera, ali i zahvalio svima koji su prihvatili model stvaranja autoceste, projektirali je i gradili - od bivšeg premijera Ivice Račana i bivšeg ministra graditeljstva Radimira Čačića, do današnjega premijera Ive Sanadera, za čijega je mandata cesta dovršena.

"Ta cesta ne povezuje samo Hrvatsku, nego i veliki dio Europe s Mediteranom", rekao je predsjednik Mesić, istaknuvši važnost razvoja moderne infrastrukture bez čega nema napretka.

Dodao je kako je "u Hrvatskoj moguće ostvariti svaki projekt, kada se udruže oni koji znaju i umiju".

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je da se "san o povezanosti kontinentalne i mediteranske Hrvatske pokušao ostvariti tijekom Hrvatskog proljeća, kada je hrvatski narod intuitivno osjetio da se radi o povezanosti rastrganoga hrvatskog bića, ali da je ta težnja grubo ugušena represijom".

"Došao je dana da taj hrvatski projekt bude prihvaćen i realiziran", rekao je Šeks, te dodao da "taj san treba dosanjati do kraja, te povezati istočnu Hrvatsku: Baranju, Osijek i Vukovarsko-srijemsku županiju.

"Tek tada će san o povezivanju cijele hrvatske biti do kraja dosanjan i u javi", kazao je.

Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić, izrazio je zadovoljstvo što je danas hrvatski jug i sjever integriran "i fizički i politički", čime su se, kako je rekao, "otvorile mogućnosti za nove snove i projekte".

Zagrebački domaćin, gradonačelnik Milan Bandić, splitskom kolegi je darovao šestinski šešir (škrlak) i prsluk (lajbek), poručivši mu, da danas kreće prema Splitu s pozdravima Zagrepčana svim Splićanima, "cestom dugom 30 godina, punom simbolike i nacionalnog jedinstva".

Nakon prigodnog programa predsjednik Vlade Ivo Sanader i drugi najviši državni dužnosnici uputili su se novom autocestom Zagreb-Split prema jugu.

Autocestu Zagreb-Split poslijepodne će, na prigodnoj svečanosti u Skradinu, u promet pustiti premijer Ivo Sanader te će je blagosloviti šibenski biskup mons. Ante Ivas.

Okupljenima na svečanosti u Skradinu obratit će se i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, predsjednik Uprave HAC-a Mario Crnjak, bivši predsjednici Vlade Ivica Račan i Zlatko Mateša te Savka Dapčević-Kučar.

Slavlje će se nastaviti i večeras, istodobno u Zagrebu na Trgu bana Jelačića gdje će biti priređen prigodni koncert , te u Splitu na rivi.



Pisane vijesti