Uručen ček za razminiranje Pristega

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/urucen_cek_za_razminiranje_pristega.jpg

BENKOVAC, 1. travnja 2008. (Hina) - Predsjednik Američke gospodarske komore Michael Allen predao je danas u Pristegu kod Benkovca ček na iznos od 227.948 američkih dolara zamjeniku ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Mirku Ivanušiću.

Novac je namijenjen za razminiranje 47.814 četvornih metara minski sumnjive površine na lokaciji Ivandića Stanovi u Pristegu.

Svečanom uručenju čeka bila je nazočna potpredsjednica hrvatske Vlade Đurđa Adlešič, predstavnici američkog i kanadskog veleposlanstva u Hrvatskoj, HCR-a, Zadarske županije, grada Benkovca te predstavnici brojnih donatora.

Zahvalivši američkom i kanadskom veleposlanstvu na prikupljenim sredstvima i na ustrajnoj pomoći u razminiranju Hrvatske, potpredsjednica Adlešić je rekla da je u Hrvatskoj još oko 1000 četvornih kilometara minskih sumnjivih površina.

To je veliko opterećenje za zemlju i našu turističku orijentaciju, a taj problem Hrvatska ne može sama riješiti, istaknula je potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič.

Podsjetila je da u ukupnim sredstvima za razminiranje državni proračun RH sudjeluje s 55 posto, sa 16 posto javna poduzeća, s 10 posto Svjetska banka, a ostalo pokrivaju donatori.

Nadamo se da će donatori nastaviti pružati pomoći kako bi Hrvatska što prije riješila problem miniranih površina, rekla je potpredsjednica Adlešič.

Novac prikupljen na "Noći tisuću večera", održanoj u travnju prošle godine u Zagrebu, uvećan je sredstvima kanadskog i američkog veleposlanstva, te sredstvima brojnih donatorima među kojima je najveći donator tvrtka SPES koja je dala više od 250 tisuća kuna.

Na početku današnje svečanosti predsjednik zadarske podružnice HCR-a Josip Čerina govorio je o površini koja će se s tim novcem razminirati, a zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić istaknuo je da je dosad u Zadarskoj županiji razminirana površina od 38,8 četvornih kilometara, od ukupno 247 četvornih kilometara razminiranih u Hrvatskoj. Još četiri grada i 15 općina u Zadarskoj županiji trpe problem miniranih površina, rekao je Ivanušić. Dodao je da je riječ o 72,2 četvornih kilometara, te da je samo na benkovačkom području minski sumnjivo 15,6 četvornih kilometara.

Podsjetio je da su se od 1991. dogodila 202 minska incidenta u Zadarskoj županiji u kojima su 102 osobe smrtno stradale.

HCR, osim površina u zaleđu, razminira i površine na zadarskim otocima Ugljanu i Pašmanu gdje su pronađeni zvončići, što će biti riješeno do početka turističke sezone.

Donatorima su zahvalili zadarski dožupan Đani Bunja i gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić.

Nastavak pružanja pomoći najavio je konzul iz kanadskog veleposlanstva u RH Claude Demers.



Pisane vijesti