Uz potporu Vlade i fondova EU-a Zadarska županija dobro se razvija u prometnom i gospodarskom smislu

  • Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/7 ožujka/PVRH-izjava.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u posjetu Zadarskoj županiji - Zadru, Benkovcu, otocima Ugljanu i Pašmanu te Ninu. Uz predsjednika Vlade su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.

Za uređenje gradske jezgre Benkovca 11,9 milijuna kuna 

Premijer Plenković posjet Zadarskoj županiji započeo je u Benkovcu, gdje su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić potpisali ugovor za projekt "Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre grada Benkovca" ukupne vrijednosti 11,9 milijuna kuna. 

U poslovnoj zoni Šopot predsjednik Vlade obišao je Energanu na biomasu tvrtke Biomass too energy, gdje se električna i toplinska energija proizvode iz domaćih obnovljivih izvora energije.  

Potom je predsjednik Vlade u Zračnoj luci Zadar prisustvovao svečanom potpisivanju tripartitnog sporazuma o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina Zračne luke Zadar vrijednosti pola milijarde kuna. Ovaj projekt prepoznat je kao strateški projekt Vlade. Potpisivanjem ugovora kreće se u širenje putničkog terminala i produženje uzletno-sletne staze kako bi se mogli primiti zrakoplovi najviše kategorije. 

Predsjednik Vlade Plenković obišao je i novu zgradu putničkog terminala u luci Gaženica, koja prati sve međunarodne i europske standarde, a uz potporu Vlade omogućit će bolju prometnu povezanost Zadarske županije i još ugodniji boravak turistima.

U izjavi medijima, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da Zadarska županija pulsira u pogledu gospodarstva, pomorstva, prometa, marikulture, proizvodnji bijele ribe i tune, naglasivši da 50 posto ulova naših ribara ide iz ove županije. 

Izrazio je zadovoljstvo da je jutros u Benkovcu, zahvaljujući partnerstvu Ministarstva regionalnoga razvoja i gradonačelnika Tomislava Bulića, potpisan Ugovor u vrijednosti oko 12 milijuna kuna za obnovu gradske jezgre grada Benkovca. 

"To je potpora i hrvatske Vlade, ali i sredstava Europske unije za grad koji je bio opustošen u vrijeme agresije na Hrvatsku. Smatramo da je to pružena ruka za daljnji razvoj ovoga grada s nešto više od 10 tisuća stanovnika", ustvrdio je Plenković. 

Energana u Benkovcu primjer cirkularne ekonomije

Posjet Energani na biomasu, prvoj koja postoji u Dalmaciji, predsjednik Vlade ocijenio je vrlo korisnim primjerom kako se u poslovnoj zoni Benkovca može organizirati postrojenje koje će proizvoditi toplinsku, ali i električnu energiju. 

Pojasnio je da ovo sjajan primjer jer je riječ o obnovljivim izvorima energije te cirkularne ekonomije. "Energana radi 24 sata na dan, 7 dana u tjednu te zapošljava mlade ljude iz Benkovca i Zadra, za sada je zaposleno 14, a uskoro i oko 20-ak", kazao je. 

Predsjednik Vlade rekao je da je dobro što će postojeći otpad sada biti otkupljivan i uložen u Energanu, što daje mogućnost za zaradu ljudima iz ovoga kraja. "Ali štitimo i ovaj dio obale od požara, a ujedno se proizvodi toplinska i električna energija", dodao je. 

Zračna luka Zadar važna za jačanje prometnog položaja Županije

Premijer Plenković posjetio je i Zračnu luku Zadar, ocijenivši da je ona izrazito važna za jačanje prometnog položaja Zadarske županije. 

"Ovo potpisivanje Ugovora o proširenju piste između Zračne luke Zadar, Ministarstva prometa i Ministarstva obrane kako bi se omogućio još veći promet, još je jedan primjer sinergije i potpore državne vlasti Zadarskoj županiji", poručio je Plenković.  

Brojku od 700 tisuća putnika u 2018. godini, premijer je ocijenio ohrabrujućom jer to znači, naglasio je, da zadarska Zračna luka postaje važan punkt za jačanje našeg turističkog prometa i turističke ponude, dodavši kako su procjene da će se te brojke ove godine još povećati. 

Istaknuo je kako sve to govori o vrlo dinamičnom razvojnom, gospodarskom, prometnom i integriranom pristupu u Zadarskoj županiji. 

"A Vlada će, s aspekta svih ministarstava, nastojati podržavati taj projekt, učiniti sve da upravo s ovakvim primjerom modernog putničkog terminala po međunarodnim standardima, omogućimo svima koji borave u župani još kvalitetniji, ugodniji, brži i učinkovitiji boravak u Hrvatskoj", poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade istaknuo je na kraju da je kroz partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave izmjenama zakona o njihovom financiranju Zadarskoj županiji dodatno stavljeno na raspolaganje gotovo 80 milijuna kuna.



Stranica | Andrej Plenković