Vilnius: Premijer Sanader počeo službeni posjet Litvi

Susretom s litavskim predsjednikom Valdasom Adamkusom, hrvatski premijer Ivo Sanader počeo je u petak ujutro svoj prvi službeni posjet Litvi.

VILNIUS, 4. studenog 2005. (Hina) - Susretom s litavskim predsjednikom Valdasom Adamkusom, hrvatski premijer Ivo Sanader počeo je u petak ujutro svoj prvi službeni posjet Litvi.

Tijekom dana Sanader će razgovarati sa svojim domaćinom, litavskim premijerom Algirdasom Brazauskasom i predsjednikom parlamenta Arturasom Paulauskasom.

Kako se očekuje, razgovori će biti usredotočeni na unapređenje bilateralne suradnje, posebice gospodarske, te iskustva Litve u približavanju euroatlantskim integracijama.

Litva, najjužnija od tri baltičke republike koje su nekad bile u sastavu bivšega Sovjetskog Saveza, od prošle godine je članica NATO-a i Europske unije. Ona trenutačno bilježi najveću stopu gospodarskog rasta u cijeloj Europskoj uniji.

Baltička iskustva Hrvatskoj su zanimljiva jer su Litva, Latvija i Estonija slične veličine, a neovisnost su stekle početkom devedesetih godina, kada i Hrvatska. U tranziciji su se susretale sa sličnim problemima, poput nezaposlenosti i nerazvijene tržišne ekonomije, ali su napredovale brzim koracima.

Te tri zemlje u sklopu Baltičkoga vijeća podržale su otvaranje pregovora između Hrvatske i Europske unije još u rujnu ove godine, i time napravile iskorak izvan stajališta susjednih skandinavskih zemalja, koje su bile suzdržane o tom pitanju.

To je bila jedna od potvrda dobrih političkih odnosa za kojima ipak zaostaje gospodarska suradnje, rekao je Svjetlan Berković, hrvatski veleposlanik u Švedskoj iz koje se pokrivaju Litva i Latvija. Prema njegovim riječima, gospodarska suradnja Hrvatske i Litve nije na zadovoljavajućoj razini, ali ono što ohrabruje je njezin stalni rast. Berković je istaknuo da je broj litavskih turista koji dolaze u Hrvatsku ove godine porastao 20 posto.

Predsjednik hrvatske Vlade tijekom boravka u Vilniusu posjetit će Sveučilište i studij kroatistike, koji ima petnaest polaznica, sada na četvrtoj godini. "To je lijepo, i entuzijastički napravljen studij", rekao je Berković, dodavši da te studentice imaju dobre i česte kontakte sa zagrebačkim Filozofskim fakultetom i Sveučilišnim centrom u Dubrovniku.



Pisane vijesti