Vlada: apel građanima i turistima za prevenciju požara

Premijer Ivo Sanader apelirao je danas na sve građane i turiste da uvijek kada to mogu pridonesu što bržem otkrivanju požara i njegovih uzroka kako bi se moglo preventivno djelovati.

ZAGREB,19. srpnja 2007.(Hina) - Premijer Ivo Sanader apelirao je danas na sve građane i turiste da uvijek kada to mogu pridonesu što bržem otkrivanju požara i njegovih uzroka kako bi se moglo preventivno djelovati.

"Suočeni smo s iznimno visokim temperaturama koje se ne pamte zadnjih 50 godina pa su opasnosti od požara, ne samo u Hrvatskoj, nego na cijelom Mediteranu, iznimno velike", kazao je Sanader na sjednici Vlade koja je izviještena o realizaciji programa zaštite od požara.

Na visoke temperature premijer se osvrnuo i na samom početku sjednice, ocjenjujući dobrom preporuku Europske komisije da se na temperaturi od preko 35 stupnjeva "ne mora nositi kravatu i sako, ili, kako bi rekli u Zagori, jaketu".

Razumnom je ocijenio i jučerašnju poruku HEP-a da se nakon završetka posla ne ostavljaju uključeni klima uređaji, poručujući da bi se štednja trebala odnositi i na tijela državne uprave.

Kako je istaknuto na sjednici Vlade, svi uključeni u protupožarnu zaštitu već su neko vrijeme potpuno spremni.

MUP intenzivno radi s lokalnim jedinicama na procjenama ugroženosti i planovima zaštite od požara, a temeljen inspekcijskih i kontrolnih nadzora nad provedom protupožarnih mjera podneseno je 179 prekršajnih prijava, izvijestio je resorni ministar Ivica Kirin.

Pozvao je građane i turiste da svojim aktivnostima ne izazivaju požare, da ne pale vatru na otvorenom, a ako to moraju, da imaju osigurane količine vode za gašenje.

U prvoj polovici ove godine zabilježeno je 728 požara, što je 12,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.

U prvih 18 dana srpnja zabilježeno je više od 450 požara, a 90 posto ih ugašeno u samom početku, što pokazuje da sustav funkcionira, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.

Kao aktivni požar spomenuo je onaj na granici s Crnom Gorom, napominjući da se taj požar proširio sinoć s crnogorske strane, da je riječ o miniranom području pa se gasi uglavnom iz zraka, te da je pod nadzorom.



Pisane vijesti