Vlada će i dalje raditi na osnaživanju položaja Roma u Hrvatskoj

  • Slika /Vijesti/2021/travanj/08 travnja/VRH_7887.png

Premijer Plenković je naveo da su Romi jedna od 22 priznate nacionalne manjine u Hrvatskoj, koja je, naglasio je, ponosna što je jedna od četiriju europskih država koja u predstavničkom domu ima i zastupnika Roma. Istaknuo je da je integracija pripadnika romske nacionalne manjine prioritet Vlade. "Kontinuirano ulažemo napore koji su usmjereni poboljšanju položaja romske nacionalne manjine", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.  
 
Tom prigodom je premijeru Plenkoviću dodijeljena godišnja nagradu Saveza Roma, koju su mu uručili zastupnik romske manjine u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Roma "KALI SARA" Suzana Krčmar.
 
Zahvalivši na nagradi, predsjednik Vlade je čestitao Svjetski dan Roma. "Lijepo je se prisjetiti 50. obljetnice Prvog Svjetskog kongresa Roma u Londonu kada su donesene važne odluke za položaj romske nacionalne manjine diljem Europe, za njen identitet i samosvijest", kazao je.

Premijer je naglasio i da je posebno počašćen nagradom koja se dodjeljuje za doprinos u unaprjeđenju položaja romske zajednice u Hrvatskoj. Kazao je da je ona potvrda njegovoj Vladi da i dalje vodi uključivu politiku i zajednički radi na osnaživanju položaja Roma u Hrvatskoj te bude doprinos i zalog nastavku zajedničke izgradnje bolje Hrvatske.
 
"Kada kažem bolje Hrvatske, mislim prije svega na društvo u kojemu se svi njeni građani dobro osjećaju, neovisno o svom podrijetlu, identitetu, uvjerenjima, vjeroispovijesti, boji kože, spolu ili bilo koje druge osobine", poručio je Plenković.

Jedna od najstarijih manjina u Hrvatskoj

A Romi, naglasio je premijer, koji su se nastanili u Europi prije tisuću godina i kojima je najprije Dubrovnik, a potom i ostatak Hrvatske postao domovina već sedam stoljeća, sigurno imaju pravo na to osnovno ljudsko pravo, kao svi drugi europski i hrvatski građani.

"No to nažalost nerijetko nije tako ni diljem Europe ni u Hrvatskoj i to moramo promijeniti kako bi bili svi zadovoljni", rekao je predsjednik Vlade.

Istaknuvši da danas slavimo romsku kulturu koja je dio identiteta brojnih velikana poput Yula Brynnera, Michaela Cainea, Djanga Reinhardta ili Pabla Picassa, ali i mnogih drugih, premijer je naglasio da se danas ne možemo ne prisjetiti i stoljetne diskriminacije i antiromizma kojima su Romi nažalost bili izloženi.

"S osobitim se pijetetom danas prisjećamo i stradanja i masovnih progona pripadnika romskog naroda tijekom Drugog svjetskog rata i zato smo s uvjerenjem podržali izgradnju Memorijalnog centra u Uštici", rekao je Plenković, zahvalivši svima koji pridonijeli realizaciji projekta.

Premijer je kazao da povijest ne možemo promijeniti već da za time možemo samo iskreno žaliti i ta nedjela još jednom osuditi. "Ali ono što danas možemo učiniti jest graditi tolerantno društvo, u kojem je takvo što nezamislivo i upravo u takvom duhu odgajati mlade generacije", poručio je.

Rekao je da je današnja proslava i prigoda da se osvrnemo na ono što je zajednički poduzeto za unaprjeđenje položaja Roma, koji su najbrojnija nacionalna manjine u Europi, a po broju stanovnika druga nacionalna manjine u Republici Hrvatskoj, nakon srpske nacionalne manjine.

Status Roma u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade je naveo da su Romi jedna od 22 priznate nacionalne manjine u Hrvatskoj, koja je, naglasio je, ponosna što je jedna od četiriju europskih država koja u predstavničkom domu ima i zastupnika Roma.

"Premda je posljednji popis stanovništva iz 2011. godine konstatirao da u Hrvatskoj živi oko 17.000 Roma, procijene su da će na novom popisu stanovništva, koji bi se trebao održati ove jeseni, taj broj biti veći i od 40 tisuća", ustvrdio je Plenković.

Premijer smatra važnim podsjetiti da je u Hrvatskoj, u skladu s Ustavom, romskom narodu, kao i pripadnicima svih drugih nacionalnih manjina, zajamčena ravnopravnost, sloboda, jednakost, socijalna pravda te poštovanje njihovih ljudskih prava.

Dodao je da je dodatni jamac ovih prava i posebni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kojim je, još 1991. godine, stvoren normativni okvir za ostvarivanje cjelovite zaštite nacionalnih manjina. "Taj zakon je pravna stečevina Hrvatske i trebamo ga poštovati", poručio je predsjednik Vlade.

Unaprjeđenje položaja Roma u Hrvatskoj

Posvećena upravo tom uvjerenju, Vlada kontinuirano ulaže napore koji su usmjereni poboljšanju položaja romske nacionalne manjine, istaknuo je premijer.

Puno je posla pred nama i svjesni smo brojnih  izazova i poteškoća, kazao je premijer, dodavši da su upravo ti ciljevi jasno zacrtani u Operativnom programu za nacionalne manjine, koji uključuje i posebni Operativni program za romsku nacionalnu manjinu. A sve to je dio provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma.

"Mi smo te dokumente izradili i provodimo ih, a uvaženi su i na europskoj razini kao oni koji su najkvalitetniji i zahvaljujem svima koji su u njih uložili veliki trud, a još više onima koji realiziraju konkretne projekte na terenu", ustvrdio je Plenković.

Istaknuo je i pitanje stanovanja, posebno  Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, koji omogućuje i provedbu programa zbrinjavanja pripadnika romske nacionalne manjine.

Premijer je spomenuo da je za nabavu građevinskog materijala, bijele tehnike i namještaja u 2019. i 2020. godini Vlada osigurala tri milijuna kuna. "Vrlo konkretna potpora mnogim romskim obiteljima", dodao je.

Ostvareni su pomaci i na području obrazovanja, unaprjeđenja društvene i komunalne infrastrukture, zapošljavanja te uključivanja Roma u društveni život šire zajednice, naveo je predsjednik Vlade.

"Upravo je obrazovanje ključno, problem s kojim se suočava romska zajednica, a osobito najmlađi, kao i pitanje inzistiranja na ostanku u obrazovnom i školskom sustavu. Mislim da je to dugoročno jedino pravo rješenje za punu integraciju i ravnopravnost romske manjine u Republici Hrvatskoj", poručio je Plenković.

U našem mandatu, istaknuo je, moramo učiniti sve da djeca ostanu u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. "Samo tako će imati jednake šanse za razvoj u hrvatskom društvu, a i drugdje", dodao je Plenković.

Premijer je naveo da Vlada osigurava i potpore studentima za uključivanje odraslih pripadnika romske nacionalne manjine u programe opismenjavanja i osposobljavanja za prvo zanimanje. "Na taj način želimo ih s potrebnim znanjima i vještinama više uključiti na tržište rada", rekao je.

Predsjednik Vlade važnim je istaknuo i zdravstvenu zaštitu, unaprjeđenje praćenja zdravstvenog stanja te niz pitanja vezanih za područje socijalne skrbi. Dodao je da su upravo stoga povećana izdvajanja u Državnom proračunu. Također je istaknuo i pitanja infrastrukture, osobito vodovoda, kanalizacije i elektrifikacije.

"Sve su to pitanja koja se u našem normalnom funkcioniranju i ne postavjaju jer ih smatramo davno riješenim. Nije u svim obiteljima, naseljima i okolnostima dosegnut taj temeljni civilizacijski prag i zato u njega želimo i trebamo investirati", poručio je Plenković.

Naveo je da je Vlada u 2020. godini za programe romske nacionalne manjine osigurala više od 44 milijuna kuna.

Aktivna borba protiv diskriminacija

Predsjednik Vlade važnim smatra i borbu protiv diskriminacije, kazavši da položaj Roma nije uvijek onakav kakav bi trebao biti. 

"To je odgovornost svakoga od nas, institucija i pojedinaca, ali i stvaranja klime u društvu koja je otvorena, tolerantna i kreće se logikom međusobnog uvažavanja i poštovanja", poručio je Plenković.

S te strane, naglasio je premijer, posebno ćemo učiniti napore koji se tiču romske djece jer oni predstavljaju najranjiviju skupinu.

Nacionalni plan za uključivanje Roma

Predsjednik Vlade Plenković osvrnuo se i na izradu Nacionalnog plan za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Smatra da on mora uključiti sve dionike, kroz proces savjetovanja i konzultacija sa Savezom Roma te s romskim udrugama i udruženjima.

"Moj vrlo jasan stav je da integracija pripadnika romske nacionalne manjine je prioritet Vlade i sve što ćemo raditi u operativnoj provedbi zajedno s vama bit će usmjereno ka tom cilju", poručio je Plenković.  

Naglasio je da će se Vlada zalagati da sve nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj imaju status u potpunosti jednakopravan s većinskim hrvatskim narodom. "Samo na taj način možemo stvarati pravedno i kvalitetno društvo, društvo u kojem se poštuje, cijeni i njeguje vlastiti identitet, kultura i tisućljetna tradicija jer i vi obogaćujete svoju hrvatsku domovinu", istaknuo je Plenković. 

Na kraju, predsjednik Vlade zahvalio je zastupniku Veljku Kajtaziju na izvrsnoj suradnji te Suzani Krčmar na odličnom višegodišnjem vođenju Saveza Roma "KALI SARA".

"U duhu prijateljske i partnerske suradnje čestitam još jednom svim Romkinjama i Romima diljem Hrvatske Svjetski dan Roma", zaključio je premijer Plenković.

Uoči svečanosti, predsjednik Vlade Plenković sastao se s predstavnicima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA".
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković