Vlada: Cilj je nacionalnog programa smanjiti broj poginulih na cestama

Prošle je godine na hrvatskim cestama u prometu poginulo 599 osoba, a taj broj do 2010. smanjiti na 440 cilj je Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa što ga je danas donijela Vlada na sjednici u Bjelovaru.

ZAGREB, 23. veljače 2006. (Hina) - Prošle je godine na hrvatskim cestama u prometu poginulo 599 osoba, a taj broj do 2010. smanjiti na 440 cilj je Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa što ga je danas donijela Vlada na sjednici u Bjelovaru.

Postigne li se taj cilj broj poginulih na sto tisuća stanovnika smanjio bi se sadašnjih 14 na 10, što bi još uvijek bilo više od cilja kojega je sebi postavila EU - sedam poginulih u prometu na sto tisuća stanovnika.

Smanjenju broja poginulih trebale bi pridonijeti kvalitetnije ceste, ali i niz preventivnih mjera.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin posebno ističe potrebu sanacije opasnih mjesta. Tom u prilog naveo je podatak da nakon sanacije deset opasnih mjesta na njima nije bilo ni jedne nesreće s poginulima, dok je prije toga u 631 nesreći poginulo 18 ljudi. Sanirati treba još 30-ak takvih mjesta, rekao je.

Osim toga, nastojat će se smanjiti broj alkoholiziranih sudionika nesreća, kao i broj vozača bez vozačke dozvole, a posebna pozornost posvetit će se mladima.

Kako bi stimulirala mlade za pomorska zvanja Vlada će u ovoj godini utrošiti milijun kuna za stipendiranje studenata i učenika pomorskih smjerova.

Na stipendije od 1.200 kuna mjesečno mogli bi računati studenti prve godine studija nautičkog i brodostrojarskog smjera, a od 800 kuna učenici prvih razreda srednjih škola istog usmjerenja.

Stipendije bi se dodjeljivale putem javnog natječaja, a stipendisti bi morali po završetku studija ili škole određeni broj godina ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom.

Ministar mora Božidar Kalmeta ističe da Hrvatskoj nedostaje pomoraca, a da najveći dio hrvatskih pomoraca plovi na stranim brodovima.

Na brodovima pod hrvatskom zastavom plovi 6.280 pomoraca, a na stranim brodovima plovi 26.000 hrvatskih pomoraca.



Pisane vijesti