Vlada: Dobit javnih poduzeća u prošloj godini porasla 55 posto

Tvrtke u državnom vlasništvu prošle su godine poslovale sa 1,8 milijardi kuna dobiti, što je znatno više, za 55 posto, nego li godinu prije, istaknuo je premijer Ivo Sanader koji je s ministrom financija Ivanom Šukerom danas odbacio optužbe oporbe da je Vlada tom dobiti "krpala rupe u proračunu".

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Tvrtke u državnom vlasništvu prošle su godine poslovale sa 1,8 milijardi kuna dobiti, što je znatno više, za 55 posto, nego li godinu prije, istaknuo je premijer Ivo Sanader koji je s ministrom financija Ivanom Šukerom danas odbacio optužbe oporbe da je Vlada tom dobiti "krpala rupe u proračunu".

Ni za jedno od 19 poduzeća u većinskom vlasništvu države (na toj listi više nije HT), Vlada nije donijela odluku o povlačenju i lipe iz dobit za prošlu godinu, kazao je Šuker na sjednici Vlade koja je raspravila poslovanje tih tvrtki u 2004.

Potkrepljuje to podatcima da su u prošloj godini ulaganja tih tvrtki u imovinu povećana za 1,2 milijarde kuna u odnosu na 2003., odnosno da su im ulaganja porasla sa 16,4 milijarde na 17,6 milijardi kuna u 2004.

Šuker navodi primjer HŽ-a koji je lani investirao 1,8 milijardi kuna, što je oko 600 milijuna kuna više nego godinu prije.

Veseli ga i što državne tvrtke ove godine ulažu još i više nego lani.

Tvrtke u većinskom državnom vlasništvu u prošloj su godini ostvarile ukupni prihod od 40,6 milijardi kuna, dok su im rashodi iznosili 38,7 milijardi.

S dobiti je poslovalo njih 15 i njihova ukupna neto dobit je 1,8 milijardi kuna.

To je sjajan rezultat, javna su se poduzeća okrenula unutrašnjim rezervama, rade efikasnije, a u mnogima smo, zbog nesposobnosti, promijenili upravljačke strukture, istaknuo je premijer.

Najveću neto dobit od 1,2 milijarde kuna ostvarila je INA, slijedi HEP sa 439,2 milijuna kuna, Croatia osiguranje sa 105,4 milijuna, itd.

S gubitkom su u prošloj godini poslovala četiri tvrtke u državnom vlasništvu - HŽ, Hrvatske pošte, Vjesnik i ACI.

Ukupni njihov gubitak je 315,4 milijuna kuna, pri čemu je najveći kod HŽ-a (175,4 milijuna), a slijede HP (134,7 milijuna), Vjesnik (10,8 milijuna), te ACI (1,5 milijuna).Pisane vijesti