Vlada dodatno smanjuje trošarine i ograničava maržu na naftne derivate

  • Slika /Vijesti/2022/06 lipanj/6 lipnja/2.png

Vlada je danas na telefonskoj sjednici dodatno smanjila trošarine na naftne derivate - na benzine za dodatnih 40 lipa po litri, što je ukupno za 80 lipa, a dizel za dodatnih 20 lipa ili ukupno 40 lipa. "To znači da je država do sada ukupno smanjila trošarine s 3,86 kuna na 3,06 kuna za litru benzinskoga goriva, te sa 3,06 kuna na 2,66 kuna za litru dizelskoga goriva", kazao je premijer Plenković. Po 50-litrenom spremniku goriva, zbog svih Vladinih dosadašnjih mjera, manji su troškovi za potrošače za benzin u iznosu od oko 114 kuna, za dizel 136 kuna i za plavi dizel 71 kunu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je danas odluke donesene na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade, s ciljem ublažavanja rasta cijena goriva i sprječavanja dodatnog udara na standard građana.
 
Vlada je, naime, donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata te izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju.
 
"Odlučili smo dodatno smanjiti trošarine na benzinsko i na dizelsko gorivo. Ukupno sniženje trošarina, u kontekstu ove krize s rastom cijena energenata, sada iznosi 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina", rekao je premijer Plenković podsjetivši da je Vlada ranije već smanjila trošarine za 40 lipa, a sada je smanjuje za dodatnih 40 lipa.
 
Za dizelsko gorivo, dodao je, trošarina je smanjena ranije za 20 lipa, a sada se smanjuje za dodatnih 20 lipa.
 
"To znači da je država do sada ukupno smanjila trošarine s 3,86 kuna na 3,06 kuna za litru benzinskoga goriva, te sa 3,06 kuna na 2,66 kuna za litru dizelskoga goriva", kazao je.
 
Za plavi dizel trošarina se ne naplaćuje pa tu Vlada nema mogućnost intervencije.
 
Marža se smanjuje za dodatnih 10 lipa, uvodi se 14-dnevno obračunsko razdoblje
 
Povrh toga, uvodi se 14-dnevno obračunsko razdoblje, što znači da će se cijene naftnih derivata mijenjati svakih 14 dana.
 
Naime, prateći razdoblje energetske krize, Vlada je procijenila da bi sada u ovim okolnostima za građane bilo povoljnije da se cijena mijenja svaka dva, a ne svaki tjedan kao što je bilo dosad.
 
"Na ovakav način izračuna donijet će se maksimalna moguća ušteda našim građanima", poručio je.
 
Uredba će biti na snazi 30 dana, a nakon toga će se ponovno procijeniti situacija i vidjeti što se još može učiniti.
 
Povrh trošarina, dodatno će se ograničiti i najviša marža energetskog subjekta, bilo proizvođača bilo distributera naftnih derivata.

Dosad ostvarena ušteda od 2,28 kuna za litru benzina, 2,72 kune za litru dizela i 1,42 kune za litru plavog dizela
 
Marža se smanjuje za 10 lipa – za motorne benzine i dizelska goriva s dosadašnjih 0,75 kuna na 0,65 kuna, a na plavi dizel s 0,50 na 0,40 kuna.
 
"U odnosu na trenutnu uredbu, radi se o uštedi od jedne kune po litri benzina, odnosno 90 lipa po litri dizela i 64 lipe po litri plavoga dizela", naveo je predsjednik Vlade.
 
Zbog svih dosadašnjih intervencija Vlade, dodao je, ostvarena je ušteda od 2,28 kuna za litru benzina, za dizel 2,72 kune po litri, a za plavi dizel 1,42 kune po litri.
 
Da nije bilo Vladinih mjera, dizel bi sutra na benzinskim postajama koštao 15,80 kuna po litri, dok bi za litru benzina građani morali izdvojiti 15,78 kuna, a za plavi dizel 10,87 kuna po litri.
 
Stupanjem na snagu Uredbe, maksimalne maloprodajne cijeni naftnih derivata iznosit će 13,08 kuna po litri za dizel, 13,50 kuna po litri za benzin te 9,45 kuna po litri za plavi dizel.
 
Po 50-litrenom spremniku goriva, zbog svih Vladinih dosadašnjih mjera, manji su troškovi za potrošače za benzin u iznosu od oko 114 kuna, za dizel 136 kuna i za plavi dizel 71 kunu.
 
Premijer je napomenuo da Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata stupa na snagu od srijede, 8. lipnja.
 
Subvencija javnog prijevoza jedna od mogućih opcija
 
"Vlada još jednom intervenira i dokle god budu ovakve okolnosti, koje su više nego neuobičajene, mi ćemo koristiti mehanizme koje imamo na raspolaganju i intervenirati u interesu hrvatskih građana i gospodarstva", poručio je premijer Plenković.
 
Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je podsjetio da je ovaj dio koji se tiče cijena naftnih derivata samo jedan mali dio aktivnosti koje je Vlada učinila.
 
Vlada je donijela energetski paket, koji je na snazi od 1. travnja, a vrijedan je skoro 5 milijardi kuna. Obuhvatio je subvencije na cijene plina i struje za kućanstva, subvencije poljoprivrednicima, subvencije ribarima, jednokratne potpore umirovljenicima, smanjivanje PDV-a na niz proizvoda najšire uporabe te niz drugih mjera.
 
U sljedećih nekoliko tjedana, dodao je, Vlada će vidjeti što još može učiniti kada je riječ o naftnim derivatima.
 
Subvencije javnog prijevoza su također jedna od mogućih opcija.
 
Naći će se rješenje i za grijanje u školama, kazao je premijer Plenković, i neće se dogoditi da najesen neke škole nemaju grijanje.
 
Upitan kako će nove uvjete podnijeti distributeri, premijer je kazao da će im se prilagoditi.
 
"Ovo je trenutak van svih okvira koje smo vidjeli kada je riječ o cijeni energenata i ovo nije samo posao za Vladu i nije samo posao za nas koji gledamo kako da nam unatoč brojnim izazovima sve funkcionira i da udar na građane bude što manji, nego da svi dionici u ovom cijelom lancu moraju podnijeti dio tereta. Ovo su okolnosti u kojima se očekuje i njihov visok stupanj društvene odgovornosti", poručio je predsjednik Vlade.
 
Osigurat će se sve potrebno za žetvu
 
Novinare je zanimala situacija sa žetvom, u kontekstu rasta cijena energenata.
 
Premijer je podsjetio da je Vlada donijela nekoliko programa za pomoć poljoprivredi, a vodit će računa o tome da žetva bude provedena u skladu s uobičajenim okvirima.
 
"Sve što budemo trebali učiniti da se sigurna žetva obavi na vrijeme i da svi koji u njoj participiraju imaju dovoljno sredstava za strojeve koje su u tom trenutku potrebni bit će osigurano", ustvrdio je.
 
Ministar gospodarstva Davor Filipović osvrnuo se na cijene struje za gospodarstvenike.
 
Kao i dosad, rekao je, s obzirom da su se dosadašnje mjere odnosile i na građane i na gospodarstvenike, Vlada će pratiti situaciju i biti potpora i jednima i drugima.
 
U svemu tome, dodao je, treba voditi računa da su svi poremećaji izazvani globalnim kretanjima i situacijama na koje Vlada ne može direktno utjecati.
 
Ovo su, istaknuo je, izvanredne okolnosti i situacija se iz dana u dan mijenja, a Vlada će napraviti sve u svojoj moći. Međutim, nitko ne može znati što će se događati u narednom periodu.
 
Prihodna strana proračuna stoji dobro, u prvih pet mjeseci od PDV-a 15 posto više nego lani

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je, govoreći o trošarinama, da je do EU minimalne trošarine kod dizela ostalo još 18 ili 19 lipa kod dizela, odnosno 36 ili 37 lipa kod benzina.
 
Upitan hoće li Vlada, uz suglasnost Europske komisije, otići ispod minimuma ako bude potrebno, ministar je podsjetio da je Vladin paket mjera za ublažavanje efekata poskupljenja energenata vrijedan 5 milijardi kuna, bez zadiranja u trošarinski sustav, bio jedan od financijski jačih u Europskoj uniji.
 
Govoreći o proračunu, ministar Marić kazao je da prihodna strana stoji dobro, te da je u prvih pet mjeseci što se tiče PDV-a porast od gotovo 15 posto u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče doprinosa, također je dvoznamenkasta stopa rasta, a dobro stoji i porez na dobit, kao i trošarine.
 
Iako inflacija, samo kada se gleda izdvojeno, ima pozitivan efekt na prohodnu stranu proračuna, treba pogledati, upozorio je, što se zbog nje događa na rashodnoj strani. A upravo zbog rashodne strane nedavno je donesen i rebalans proračuna, dodao je.
 
Srbija mora paziti čiju stranu bira ako ima ambicije za članstvo u EU
 
Upitan za komentar o nedolasku ruskog ministra vanjskih poslova u Srbiju, premijer Plenković ustvrdio je kako to nema veze s Hrvatskom, već se radi o stvari između Rusije i Srbije.
 
Srbija, kao i sve zemlje u ovakvim okolnostima, mora dobro paziti čiju stranu bira, ako ima ambicije ići prema Europskoj uniji, upozorio je.
 
"Ovo nije vrijeme za sjedenje na dvije stolice", poručio je.   


 

Pisane vijesti