Vlada donijela Program poticanja malog i srednjeg poduzetništva do 2012.

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_donijela_program_poticanja_malog_i_srednjeg_poduzetnistva_do_2012.jpg

ZAGREB,18. travnja 2008.(Hina) - Hrvatska Vlada danas je usvojila Program poticanja malog i srednjeg poduzetništva od 2008. do 2012., kojim se u idućem petogodišnjem razdoblju kani ojačati konkurentnost malih i srednjih poduzeća te infrastrukturu koja ih poslovno prati.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec kazao je da mali i srednji poduzetnici čine 99,4 posto svih hrvatskih poduzetnika, kod njih radi 895 tisuća ljudi, u BDP-u sudjeluju s 44 posto, u izravnom izvozu 40 posto, a pribroji li se i neizravni izvor s čak 60 posto.

"Na rezultate malih i srednjih poduzetnika možemo biti ponosni", rekao je Polančec, izvijestivši kako su do sada malim i srednjim poduzetnicima plasirani krediti od ukupno 9,9 milijardi kuna.

Kao osnovne ciljeve Programa naveo je jačanje konkurentne sposobnosti malog i srednjeg poduzetništva, ravnomjernog razvoja Hrvatske, poslovne infrastrukture, uklanjanje administrativnih prepreka, jačanje nadzora u dodjeli državnih potpora, te poticanje elektroničkog poslovanja.

Vlada je prihvatila Izvješće o stanju osobnih evidencija građana, u kojemu stoji da je pri kraju potpuna digitalizacija popisa birača, te da se puno čini na digitalizaciji knjiga rođenih, umrlih i vjenčanih, te knjige državljana. Svi ti podaci uskoro bi trebali biti dostupni tijelima javne vlasti i građanima.

Uredbom o mjerama informacijske sigurnosti se područje informacijske sigurnosti usklađuje sa standardima EU i NATO-a, a kao područja za koja se propisuju sigurnosne mjere i standardi navode se sigurnosna provjera, fizička i sigurnost podataka, sigurnost informacijskog sustava te poslovne suradnje.

S direktivama EU usklađene su i odluke o objavljivanju pravila o državnim potporama u kinematografskoj i ostaloj audiovizualnoj djelatnosti, u poštanskim uslugama te u primjeni propisa o državnim potporama na mjere koje se odnose na izravno oporezivanje poduzetnika.

Za ovu zadnju odluku ministar financija Ivan Šuker kazao je da će osigurati transparentnost i kriterije za dodjelu državnih potpora poduzetnicima, koji, istaknuo je, ulaskom Hrvatske u EU neće izgubiti potpore.

"Hrvatski poduzetnici neće ulaskom u EU izgubiti ništa na potporama, nego će se samo jasno urediti tko i pod kojim uvjetima ima pravo na državne potpore", poručio je.

Vlada je dala suglasnost na Plan programa izobrazbe državnih službenika u ovoj godini - u edukacijskim programima poput informatizacije, stranih jezika te specijaliziranih znanja i vještina, ove će godine sudjelovati 5.715 službenika.

Prihvaćen je Akcijski plan za poticanje ulaganja u znanost i istraživanje, odlučeno je da se osnuju Strategijsko vijeće za znanost i tehnologiju te Vijeće za Nacionalni inovacijski sustav.

Vlada je za novih 3.080 hektara proširila popis šumskih površina na kojima se može osnovati služnost radi podizanja višegodišnjih nasada, uglavnom maslinika i vinograda, pa je takvih površina sada oko 18.300 hektara.



Pisane vijesti