Vlada donijela Program za izgradnju 342 svinjogojske farme

U idućih pet godina u Hrvatskoj bi se trebale izgraditi 342 nove svinjogojske farme, najavila je danas Vlada koja je prihvatila Program razvitka svinjogojske proizvodnje.

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - U idućih pet godina u Hrvatskoj bi se trebale izgraditi 342 nove svinjogojske farme, najavila je danas Vlada koja je prihvatila Program razvitka svinjogojske proizvodnje.

Na taj bi se način trebalo osigurati da potrebe za svinjskim mesom Hrvatska u cijelosti podmiruje iz vlastite proizvodnje.

Trenutno se iz domaće proizvodnje pokriva oko 80 posto potreba, dok se 20 posto svinjskog mesa uvozi.

Vlada ističe da nudi vrlo povoljne uvjete - kreditne linije preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak na 10 godina, uz dvije godine počeka i kamatu od 4 posto godišnje.

Osim toga, za polovicu uzetog kredita jamčila bi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, a jamstvo za drugu polovicu bila bi hipoteka na farmu.

Uz to, kaže državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Dragan Kovačević, zainteresiranima za nove farme država će bespovratno dati do četvrtine (25 posto) potrebnog iznosa.

Ministarstvo procjenjuje da će za provedbu programa trebati oko 2,2 milijardi kuna, od čega 1,7 milijardi bankovnih kredita, te 505 milijuna za trajna obrtna sredstva. Tomu treba dodati bespovratna sredstva države, a prema nekim procjenama to bi bilo oko 840 milijuna kuna.

Programom, koji bi počeo iduće godine, do konca 2010. planira se izgraditi 250 farmi za proizvodnju prasadi kapaciteta 50 do 200 komada, 19 nukleus farmi, te 73 zasebna tovilišta.

Hrvatska trenutno ima oko 215 tisuća svinjogojskih farmi, međutim, više od 80 posto njih ima do 10 svinja. Tek 1,5 posto farmi ima više od 50 svinja.



Pisane vijesti