Vlada donijela strategiju razvoja turizma do 2020.

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_donijela_strategiju_razvoja_turizma_do_2020.jpg

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o Konačnom prijedlogu zakona o pravu na pristup informacijama. Cilj ovog Zakona je omogućiti i osigurati ostvarivanje Ustavom Republike Hrvatske zajamčenog prava na pristup informacijama, kao i na ponovnu uporabu informacija fizičkim i pravnim osobama putem otvorenosti i javnosti djelovanja tijela javne vlasti.

Ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je da se u odnosu na važeći zakon jasnije definira pojam tijela javne vlasti. Zakon je koncipiran tako da naglašava proaktivne objave podataka te je znatno proširena lista informacija koja su tijela javne vlasti dužna objaviti. Internetska objava informacija utjecat će na smanjenje podnošenja zahtjeva za pristup informacijama, pojasnio je. Ministar je naglasio važnost ovog zakona zbog slobode informiranja, jer je pravo na dostupnost informacija jedno od temeljnih ustavnih prava, a otvorenost i javnost rada tijela javne vlasti jedna od temeljnih pretpostavki demokratizacije te alat u borbi protiv korupcije. Najavio je i dvije bitne novine: uvodi se institucija povjerenika za informiranje koji preuzima jedan dio ovlasti sadašnje Agencije za zaštitu osobnih podataka te povjerenik provodi test javnog interesa tako da više odlučuje o tome je li neka informacija takvog karaktera da ju treba zaštiti. „Ove novine će pomoći da funkcioniramo kao otvorena i transparentna vlast, a da ono što treba biti zaštićeno ostane zaštićeno“, rekao je ministar Bauk. „Ovdje se naprosto radi o jednom civilizacijskom trendu da vlast bude otvorena“, dodao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Obrazlažući Konačni prijedlog zakona o sudovima, ministar pravosuđa Orsat Miljenić osvrnuo se na novinu kojom se predsjednika Vrhovnog suda obvezuje da podnese izvješće Hrvatskom saboru o stanju sudbene vlasti u protekloj godini. „Sabor to izvješće prima na znanje, ne prihvaća ga ni odbija“, pojasnio je ministar.

Hrvatskom saboru upućen je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom sudbenom vijeću. Govoreći o izmjenama, ministar Miljenić pojasnio je da se predlaže jačanje odgovornosti predsjednika suda jer se uvode tri nove osnove za njegovo razrješenje: obavljanje poslova sudske uprave protivno propisima, nepoduzimanje mjera iz ovlasti predsjednika suda za učinkovit rad suda te neostvarivanje programa rada koji je predstavio u postupku imenovanja. Nadalje, olakšava se i uvid u imovinske kartice sudaca jer se određuje rok od osam dana, od podnošenja zahtjeva, u kojem je DSV dužan omogućiti uvid u imovinsku karticu.

Ministar turizma Veljko Ostojić predstavio je Prijedlog strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine. Govoreći o razlozima donošenja strategije, ministar je pojasnio da se usvajanjem i provedbom ovog dokumenta želi osigurati upravljanje turističkom budućnošću Hrvatske dodavši kako se njome želi poslati poruka i ohrabriti investitore. Strategijom se predviđaju ulaganja od sedam milijardi eura i povećanje ukupne turističke potrošnje za šest milijardi eura. Ta bi potrošnja, prema strategiji, 2020. trebala iznositi 14,3 milijardi eura. Planira se i povećanje broja zaposlenih za 30 tisuća te povećanje broja novih ležajeva za sto tisuća u odnosu na 2011. godinu. Ministar je istaknuo da je glavni cilj strategije svrstati Hrvatsku među 20 vodećih svjetskih turističkih destinacija po kriteriju konkurentnosti.Cilj je i razvijanje cjelogodišnjeg turizma i njegovo proširenje na područje cijele Hrvatske, dok bi glavni nositelj investicija trebao biti hotelijerski sektor.



Pisane vijesti