Vlada: državno jamstvo za zajam za vodoprivredne projekte

ZAGREB, 11. studenog 2010. (Hina) - Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici dala državno jamstvo Hrvatskim vodama za zaduženje kod Erste& Steiermarkische banke u iznosu od 1,03 milijardi kuna, a time će se financirati planiranih 305 projekata vodoopskrbe.

Ukupna vrijednost tih projekta je 2,4 milijarde kuna, a riječ je o 201 projektu zaštite voda, 89 projekta vodoopskrbe i 15 projekata za obranu od poplava, kazao je potpredsjednik Vlade i ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić.

To je i prilika za hrvatsko gospodarstvo, posao za više od tri tisuće radnika u tvrtkama s kojima su već dijelom potpisani ugovori, istaknuo je.

Premijerka Jadranka Kosor na sjednici je izvijestila i o prvim rezultatima u novom sustavu korištenja kartica za plavi dizel – od početka srpnja, kada su kartice uvedene, do sada uštede su 150 milijuna kuna.

Utvrđeno je i da je potrošeno 34 tisuće tona manje plavog dizela, a do kraja godine očekuje se da će ušteda biti 45 tisuća tona.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila i paket zakona iz područja zdravstvenog osiguranja te je uz ostalo predložila i da se s početkom iduće godine ukine Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu i da se taj zavod pripoji Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), a HZZO bi iz sustava državne riznice izišao s početkom 2012. godine.

Kako se očekuje da će Hrvatska 2012. godine pristupiti EU, predlaže se da poslovanje HZZO izvan državnog proračuna započne stupanjem na snagu proračuna za 2012. godinu, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović.

Po njegovim riječima, predložene će izmjene omogućiti daljnje smanjenje broja administrativnog osoblja, kao i smanjenje troškova poslovanja za 40 milijuna kuna.

Saboru je upućen i prijedlog zakona o elektroničkom novcu koji za institucije za elektronički novac propisuje minimalni temeljni kapital od 2,6 milijuna kuna, a te bi institucije poslovale na temelju odobrenja za rad Hrvatske narodne banke.



Pisane vijesti