Vlada: Europski standardi zaštite od krivotvorene robe

Vlada je danas donijela uredbu kojom se hrvatski carinski sustav usklađuje s europskim, te u cijelosti preuzima njegove standarde u carinskoj zaštiti od krivotvorene i piratske robe.

ZAGREB, 28. travnja (Hina) - Vlada je danas donijela uredbu kojom se hrvatski carinski sustav usklađuje s europskim, te u cijelosti preuzima njegove standarde u carinskoj zaštiti od krivotvorene i piratske robe.

Ta će uredba umnogome pomoći tekstilcima i obućarima koje zadnjih godina sve više pogađa jeftina krivotvorena roba, kaže ministar financija Ivan Šuker.

Vlada je donijela Uredbu o državnim potporama te predložila izmjene Zakona o porezu na dobit s ciljem da se državne potpore što pravilnije rasporede.

Kako bi nova pravila trebala funkcionirati Šuker je pokazao na primjeru brodogradnje.

Osnova za potpore u brodogoradnji bit će program restrukturiranja brodogradnje u kojemu će biti točno određena načela po kojima jedno brodogradilište može dobiti potporu od države, kaže Šuker.

Potpore, napomenuo je, nisu namijenjene preživljavanju onih koji ne mogu uspješno poslovati, nego za kvalitetniji i uspješniji rad gospodarskih subjekata.

Ukupno 200 tisuća kuna Vlada je podijelila na četiri udruge za zaštitu potrošača kako bi im pokrila troškove usporednog testiranja proizvoda u 2005. - potporu su dobile potrošačke udruge iz Varaždina, Zagreba, Vinkovaca i Šibenika.

Mjere zaštite od požara u prva tri mjeseca ove godine dobro se provode, poštuju se zacrtani rokovi, stoji u izvješću o aktivnostima zaštite od požara za ovu godinu.

U prva tri mjeseca prepolovljen je broj požara u priobalju u odnosu na 2005., a opožarena površina bila je za 41 posto manja nego 2005.

Premijer Ivo Sanader pozvao je županije, gradove i općine koje nisu izradile planove zaštite od požara da to učine čim prije.



Pisane vijesti