Vlada imenovala članove hrvatsko-slovenske Povijesne komisije

Hrvatska Vlada imenovala je danas hrvatski dio zajedničke hrvatsko-slovenske Povijesne komisije, za čijeg je supredsjednika imenovala akademika Dušana Bilandžića.

ZAGREB, 31. ožujka(Hina) - Hrvatska Vlada imenovala je danas hrvatski dio zajedničke hrvatsko-slovenske Povijesne komisije, za čijeg je supredsjednika imenovala akademika Dušana Bilandžića.

U komisiju je, s hrvatske strane imenovano još šest članova: akademik Petar Strčić, redoviti profesor Filozofskog fakulteta u Puli Miroslav Bertoša, redoviti profesor i predstojnik Odsjeka za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta Krešimir Nemec, izvanredni profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci Darko Dukovski, te znanstveni savjetnici Hrvatskog instituta za povijest Mirko Valentić i Bosiljka Janjatović.

Za povjerenika hrvatske Vlade pri hrvatsko-slovenskoj Povijesnoj komisiji imenovan je pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Damir Kušen, odlučila je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice.

Inicijativu o osnivanju Povijesne komisije iznijela je slovenska strana krajem prošle godine, a na sastanku sa slovenskim premijerom Janezom Janšom u siječnju ove godine prihvatio hrvatski premijer Ivo Sanader.

Potom je inicijativu o njenom osnivanju početkom veljače prihvatila i hrvatska Vlada. Premijer Sanader tada je izjavio da joj zadaća nije pronaći rješenja za otvorena granična pitanja između dviju država nego da osvijetli povijesne činjenice.



Pisane vijesti