Vlada: izvoz umjetnih gnojiva uz posebnu dozvolu

Za izvoz umjetnih gnojiva ubuduće će trebati posebna dozvola Ministarstva gospodarstva, odlučila je danas hrvatska Vlada.

ZAGREB, 21. veljače 2008. (Hina) - Za izvoz umjetnih gnojiva ubuduće će trebati posebna dozvola Ministarstva gospodarstva, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Vlada je, naime, danas dopunila Uredbu o određivaju robe koja se izvozi i uvozi na temelju dozvola, pa će posebnu dozvolu morati dobiti i svaki izvoznik umjetnog gnojiva.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec podsjetio je da je s Upravom Petrokemije nedavno dogovoreno da ta tvrtka ne ide na najavljeno povećanje cijena umjetnog gnojiva od prosječno 44 posto, već da ide s prosječnim poskupljenjem od 19 posto.

Tim povećanjem cijene umjetnog gnojiva u Hrvatskoj ono će još uvijek biti jeftinije nego u regiji, rekao je Polančec objašnjavajući da Vlada dopunom Uredbe želi spriječiti nekontrolirani i prekomjerni izvoz umjetnog gnojiva.

Vlada je danas produžila i rok do kojeg se na izvoz pšenice i kukuruza plaća izvozna carina i to do 31. srpnja ove godine.

Naime, rok za dvije uredbe kojima je regulirana izvozna carina istekao bi krajem veljače, a kako bi se zaštitili domaći proizvođači i prehrambena industrija predlaže se izmjena i dopuna tih uredbi i produljenje roka do kraja srpnja.

Iznosi izvoznih carina ostaju kao i do sada - 108 eura po toni za kukuruz i 98 eura po toni pšenice.



Pisane vijesti