Vlada je poštivala proceduru sukladno Poslovniku Vlade Republike Hrvatske

S obzirom na mnogobrojne novinarske upite, objavljujemo sljedeće obrazloženje:

Netočno je da Vlada Republike Hrvatske nije poštivala proceduru postupka s amandmanima drugih predlagatelja na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu . Naime, Poslovnikom o dopunama Poslovnika Vlade Republike Hrvatske, usvojenim na 59. sjednici Vlade Republike Hrvatske, 31. listopada 2012., točka 13. Dnevnoga reda otvorenog dijela sjednice, Vlada je usvojila promjenu koja se odnosi na postupak prihvaćanja amandmana koje u saborskoj proceduri predlažu drugi predlagatelji.

Pitanje izjašnjavanja o amandmanima drugih predlagatelja podnesenima na zakonske prijedloge, kojih je predlagatelj Vlada Republike Hrvatske, do usvajanja ovog Poslovnika nije bilo izričito riješeno Poslovnikom Vlade Republike Hrvatske.

Štoviše, u praksi se o takvim amandmanima u ime Vlade Republike Hrvatske izjašnjavao nadležni ministar, odnosno drugi ovlašteni predstavnik Vlade u Hrvatskome saboru, poštujući konačnim prijedlogom zakona zadane okvire i koncepciju za koju se opredijelila Vlada Republike Hrvatske.

Izmjenama Poslovnika Vlade Republike Hrvatske prihvaćeno je da, u slučajevima kada drugi predlagatelji u saborskoj proceduri predlažu amandmane, ovlašteni Vladini predstavnici ne mogu izravno prihvaćati te amandmane bez prethodne suglasnosti Vlade te je propisana obveza dostavljanja Vladi obrazloženja, odnosno popisa predloženih amandmana i obrazloženja u onim slučajevima kada se predlaže prihvaćanje amandmana.

Usvojeni Poslovnik o dopunama Poslovnika Vlade predviđa, međutim, da u slučajevima kada se amandmani odbijaju ili kada se želi od strane predlagatelja zakona, odnosno Vladinih predstavnika, odbiti amandmane drugih predlagatelja, ista procedura i potvrda odbijanja amandmana na Vladi nije potrebna.

Dakle, nije točno da Vlada Republike Hrvatske nije poštivala proceduru budući da prethodna suglasnost Vlade Republike Hrvatske nije potrebna u slučaju kada se odbijaju amandmani drugih predlagatelja, iz razloga što se time ne utječe na tekst konačnog prijedloga zakona kojeg je predlagatelj Vlada Republike Hrvatske.



Pisane vijesti