Vlada: manja cijena stanova na područjima od posebne državne skrbi

ZAGREB,28. lipnja 2007.(Hina) - Osnovica za utvrđivanje prodajne cijene kuće ili stana na područjima od posebne državne skrbi ubuduće će se određivati kao etalonska vrijednost stana po programu poticane stanogradnje (POS) i stanova namijenjenih ratnim stradalnicima, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Vlada je na sjednici izmijenila Uredbu o uvjetima za kupnju obiteljske kuće ili stana u državnom vlasništvu na područjima od posebne državne skrbi, kojom se, po nižoj cijeni, na prodaju (otkup) nudi oko 4800 kuća i 6300 stanova na tim područjima.

Ministrica prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić kazala je da će cijena tih kuća i stanova biti umanjena ovisno o položaju i stanju objekta, eventualnim ulaganjima i načinu otplate (odjednom ili na rate u 25 godina).

Istaknula je da bi se prosječna vrijednost kuća i stanova na područjima od posebne državne skrbi kretala između 20 do 25 posto etalonske vrijednosti objekta u POS-u (Zakon o POS-u propisuje cijenu od 700 eura po četvornom metru ukupne stambene površine).

Vlada je Saboru uputila izmjene Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjene sukladnosti, kojima se, temeljem usklađenosti s propisima EU, kani poboljšati sigurnost proizvoda u cilju zaštite zdravlja ljudi i okoliša.

Odlučeno je i o pokretanju postupka za sklapanje ugovora o zajmu s Europskom investicijskom bankom za financiranje druge faze plinifikacije - zajam je 'težak' 190 milijuna eura, a vraćao bi se 20 godina.

Vlada je danas prihvatila zaključak u vezi s preporukama posebne jedinice za Hitrorez u cilju pojednostavljenja zakonskih i drugih propisa, te ukidanja nekih (posebno pravilnika, naredbi i uredbi) - u tom je smislu predviđeno osnivanje ureda za koordinaciju sustava procjene učinka propisa, te izmjene Poslovnika Vlade.

Prihvaćeno je Izvješće o dodijeljenim financijskim potporama organizacijama civilnog društva u 2006., u kojemu stoji da je Vlada civilnim udrugama lani za projekte i programe izdvojila 321,6 milijun kuna.



Pisane vijesti