Vlada neće razrješavati neposredno izabrane lokalne čelnike

Vlada, ipak, neće razrješavati neposredno izabrane općinske načelnike, gradonačelnike i župane, kako je to prvotno predviđao njen zakonski prijedlog o izboru lokalnih čelnika.

ZAGREB, 5. svibnja 2006. (Hina) - Vlada, ipak, neće razrješavati neposredno izabrane općinske načelnike, gradonačelnike i župane, kako je to prvotno predviđao njen zakonski prijedlog o izboru lokalnih čelnika.

Vlada je, naime, danas svojim amandmanom iz tog prijedloga izbacila odredbu po kojoj bi ona razrješavala neposredno izabrane lokalne čelnike.

Javna je rasprava pokazala da postoje primjedbe na takvu mogućnost i da treba ići prema rješenju da lokalne zajednice odlučuju o tome, a ne Vlada, objasnio je premijer Ivo Sanader.

No, u Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi Vlada će predložiti da se načelnika, odnosno gradonačelnika može smjenjivati na prijedlog predstavničkog tijela, ali samo na referendumu.

Usprotive li se građani na referendumu smjeni gradonačelnika past će općinsko vijeće, odnosno gradska ili županijska skupština koja je smjenu tražila.

Na takvo rješenje ići će se kako bi se spriječilo olako raspisivanje referenduma i šikaniranje gradonačelnika, objasnio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić, podsjećajući da organiziranje referenduma itekako košta.

O Vladinu amandmanu te zakonskom prijedlogu o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika i župana konačnu će ocjenu reći Hrvatski sabor.

Općinski načelnici, gradonačelnici i župani prvi bi se put neposredno trebali birati 2009. na redovnim lokalnim izborima.



Pisane vijesti