Vlada o Agenciji za sigurnost željezničkog prometa

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_o_agenciji_za_sigurnost_zeljeznickog_prometa.jpg

ZAGREB, 4. rujna 2008. (Hina) - Vlada je s današnje sjednice Saboru, među ostalim, poslala i prijedlog Zakona o Agenciji za sigurnost željezničkog prometa, koji bi trebao stvoriti pravni okvir za rad tog neovisnog tijela.

Nova agencija trebala bi osigurati bolji nadzor sustava upravljanja sigurnošću željezničkog prometa i učinkovitu regulaciju te omogućiti jednak i nediskriminirajući pristup svim sudionicima na tržištu željezničkih usluga.

Agencijom će upravljati peteročlano upravno vijeće kojega će imenovati i razrješavati Vlada.

To je i jedini zakonski prijedlog s oznakom PZE, za "europske" propise koji je Vlada danas poslala Saboru, a do kraja godine preostaje joj uskladiti još 35 zakona.

Premijer Ivo Sanader napomenuo je da će Vlada u rujnu održati sjednicu manje, jer krajem rujna mora otputovati na sjednicu Generalne skupštine UN-a.

Vlada je prihvatila izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zloporabe opojnih droga za 2007., a potpredsjednica Jadranka Kosor izvijestila je da je u Hrvatskoj registrirano ukupno 25.720 ovisnika. Od posljedica konzumiranja opijata lani je umrlo 150 osoba, njih 103 od predoziranja. Registrirano je 800 novih ovisnika, što je, ističe Kosor, najmanji udio novopridošlih do sada. Naglasila je i da je broj maloljetnika prijavljenih za zlouporabu droge pao za čak 40 posto.

Vlada je dala suglanost Hrvatskom zavodu za norme da na teret državnog proračuna u razvoj informatičkog sustava do 2011. uloži 2 i pol milijuna kuna.

Suglasna je i s izmjenama Statuta Agencije za zaštitu okoliša, koje će tom tijelu omogućiti suradnju s nadležnom europskom agencijom i da, po potrebi, o stanju okoliša izvješćuje europsku informacijsku mrežu.

Vlada je prihvatila i plan programskih aktivnosti s UN-ovim Fondom za djecu do 2011. te niz bilateralnih protokola.



Pisane vijesti