Vlada o dinamici prelaska na digitalno emitiranje tv programa

ZAGREB, 15. listopada 2009. (Hina) - Do kraja srpnja ove godine distribuirano je oko 1,05 milijuna kupona za ostvarenje popusta pri kupovine digitalnog prijamnika, a oko 22 posto kućanstava u Hrvatskoj televizijski signal prima putem digitalnog prijemnika, istaknuto je na današnjoj sjednici hrvatske Vlade koja je izviještena o provedbi Strategije prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa od kraja srpnja prošle do kraja srpnja ove godine.

Ta strategija predviđa potpuni prelazak na digitalnu televiziju od 1. siječnja 2011. godine, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić prvu je godinu provedbe strategije ocjenjuje uspješnom.

Do kraja srpnja ove godine digitalnim je signalom pokriveno 91 posto stanovništva Hrvatske, a 99 posto kućanstava čulo je za uvođenje digitalne televizije. Od početka 2008. do konca srpnja ove godine za provedbu informativno-edukativne kampanje o prelasku s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa iz državnog je proračuna utrošeno ukupno 1,8 milijuna kuna, kazao je Lučić.

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila i dva zakonska prijedloga kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim.

Predložene izmjene Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu, koji su posljednji zakon koje je u ovoj godini Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture trebalo uputiti u procesu usklađenja s EU, ujednačava se sustav odgovornosti prijevoznika u međunarodnom i domaćem zračnom prometu i učvršćuju mjere zaštite putnika.

Izmjene pak Zakona o trgovačkim društvima uz ostalo se uređuju da se statutom tvrtki može omogućiti da se dioničarima omogući i da elektroničkom komunikacijom ostvaruju neka svoja prava kada osobno ili putem punomoćnika ne mogu sudjelovati na glavnoj skupštini.

Predviđa se i mogućnost osnivanja društva ili povećanja temeljnog kapitala unosom stvari i prava bez revizije, ako postoji procjena ovlaštenog sudskog vještaka, a radi veće transparentnosti regulira da tvrtke čije su dionice uvrštene na uređena tržišta kapitala sedam dana nakon glavne skupštine rezultate glasovanja trebaju objaviti na svojim web stranicama.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i uredbe o objavi sporazuma sa vladama Kine i Srbije o gospodarskoj suradnji.



Pisane vijesti