Vlada o kakvoći naftnih goriva

Motorni benzini i dizelska goriva koja se prodaju na benzinskim crpkama morat će biti označeni prema sadržaju sumpora, određuje Uredba o kakvoći naftnih goriva koja stupa na snagu 1. lipnja ove godine.

ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - Motorni benzini i dizelska goriva koja se prodaju na benzinskim crpkama morat će biti označeni prema sadržaju sumpora, određuje Uredba o kakvoći naftnih goriva koja stupa na snagu 1. lipnja ove godine.

Tu Uredbu je Vlada danas donijela i ona određuje da se benzinska i dizelska goriva koja ne udovoljavaju graničnim vrijednostima kakvoće goriva neće smjeti označavati oznakama "euro super", "euro super BS", odnosno "euro diesel" ili "euro diesel BS".

Više se neće moći ponoviti da na benzinskim crpkama budu oznake koje ne odgovaraju stvarnoj kvaliteti benzina ili dizela, kazao je premijer Ivo Sanader.

Danas donijeta Uredba znači usklađivanje s direktivama EU, a odnosi se na smanjivanje udjela sumpora u gorivima, pojasnila je ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić.

Standardi koje propisuje EU vrlo su visoki, ali Hrvatska će težiti tome da ih dosegne, poručila je ministrica.

Inače, tek od 2010. Ina će u svojim rafinerijama moći proizvoditi gorivo po europskim standardima, jer do tada treba završiti modernizaciju dviju rafinerija u što kani uložiti oko 850 milijuna eura.

Radi zaštite domaćih proizvođača, a suklado programu modernizacije rafinerija, Vlada će moći odrediti godišnju količinu goriva koja će smjeti ići na tržište iako neće zadovoljiti vrijednosti propisane Uredbom.



Pisane vijesti