Vlada o znanstvenoj djelatnosti, zračnom prometu ...

Znanstvene organizacije i visoka učilišta, kojih je osnivač država, podlijegat će provjeri kvalitete i učinkovitosti, a privatne samo ako se financiraju iz državnog proračuna, predviđaju izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koje je Vlada danas, u paketu zakona koji se usklađuju s EU, uputila u saborsku proceduru.

ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) - Znanstvene organizacije i visoka učilišta, kojih je osnivač država, podlijegat će provjeri kvalitete i učinkovitosti, a privatne samo ako se financiraju iz državnog proračuna, predviđaju izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koje je Vlada danas, u paketu zakona koji se usklađuju s EU, uputila u saborsku proceduru.

Izmjenama se propisuje izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti, u zakon se unose državne potpore za poticanje istraživanja i razvoja te propisuje postupak izbora na znanstvena suradnička i stručna radna mjesta.

Tako bi za višeg znanstvenog suradnika mogla biti izabrana osoba s najmanje tri godine istraživačkog rada u znanstvenom zvanju, a za znanstvenog savjetnika s najmanje tri godine u zvanju višeg znanstvenog suradnika.

Zakon propisuje i osnivanje visokih učilišta za vojno i policijsko obrazovanje, koja bi osnivala Vlada.

Izmjenama Zakona o zračnom prometu uveo bi se pojam operativne licencije kao temelja za poslovanje zračnog prijevoznika u EU, te predviđa osnivanje agencije za civilno zrakoplovstvo.

Izmjenama je regulirano i pitanje radnog vremena, vremena leta i odmora članova posade zrakoplova - članovi posade ne bi mogli raditi više od 2000 sati na godinu (sada 1800), a vrijeme leta ne bi im moglo biti veće od 900 sati (sada 1000).

Članovi posade zrakoplova imali bi pravo na plaćeni godišnji odmor od najmanje četiri tjedna, a najmanje sedam dana u mjeseci i 96 dana u godini bili bi oslobođeni svih dužnosti i spremnosti.

Usklađujući propise o obnovljivim izvorima energije s onima u EU, Vlada je Uredbom propisala da će do kraja 2010. najniži udio struje iz obnovljivih izvora (ne odnosi se na velike hidroelektrane instalirane snage veće od 10 megavata) biti 5,8 posto ukupne potrošnje struje.

Taj je udio 2002. iznosio 0,6 posto, podsjetio je ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Vlada je uredbama odredila i naknade za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora i kogeneracije (proizvodnja električne i toplinske energije), te tarifni sustav za proizvodnju iz tih izvora - vjetroelektrana, elektrana na biomasu, geotermalnih elektrana, elektrana na biogoriva i t.d.

Sektor malog i srednjeg poduzetništva država će u ovoj godini poticati s oko 300 milijuna kuna, od toga je 120 milijuna kuna nepovratnih potpora, 88 milijuna planira se za poduzetničke zone, a Ministarstvo mora svojim će programima poduzetništvo poticati s 98 milijuna kuna, najavio je ministar Vukelić, predstavljajući operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva.

Saboru je Vlada uputila i prijedlog zakona o audiovizualnim djelatnostima te izmjene Zakona o sustavu državne uprave, koje su nastavak profesionalizacije i depolitizacije državne uprave. Državni dužnosnici, naime, bili bi samo ministri, državni tajnici i ravnatelji državnih upravnih organizacija, a svi ostali (pomoćnici ministara, zamjenici državnih tajnika, itd) bili bi službenici.

Vlada je prihvatila i Izvješće Savjeta za nacionalne manjine po kojemu je lani za programe manjinskih udruga proračun osigurao 29,7 milijuna kuna.



Pisane vijesti