Vlada: obvezno srednjoškolsko obrazovanje za godinu, dvije

Hrvatska mora uhvatiti korak s Europom i svijetom, a to može učiniti samo znanjem, poručio je predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader, navodeći podatak da danas više od 16.000 mladih u dobi od 16 do 19 godina nije u školskim klupama već na Zavodu za zapošljavanje.

ZAGREB, 31. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatska je Vlada danas i službeno utvrdila prijedlog Nacionalnog programa mjera za uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja, te najavila da bi za godinu, dvije išla sa zakonskim rješenjem u tom području.

"Ove godine ne bi išli s promjenama Ustava, demokratske zemlje u te promjene ne idu u izbornoj godini, pa zato najprije idemo s nacionalnim programom, a za godinu, dvije ići ćemo s takvim zakonskim rješenjima po kojima će srednjoškolsko obrazovanje biti obvezno", ponovio je premijer Ivo Sanader, podsjetivši da je sam program predstavljen prije nekoliko dana.

Hrvatska mora uhvatiti korak s Europom i svijetom, a to može učiniti samo znanjem, poručio je Sanader, navodeći podatak da danas više od 16.000 mladih u dobi od 16 do 19 godina nije u školskim klupama već na Zavodu za zapošljavanje.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila i paket od šest zakonskih prijedloga, odnosno izmjena zakona kojima je regulirana zaštita intelektualnog vlasništva, te se to područje usklađuje sa zakonodavstvom EU.

S tim usklađenjem, Hrvatska je u ovom trenutku spremna definitivno krenuti u zatvaranje sedmog poglavlja pregovora, poglavlje o intelektualnom vlasništvu, istaknuo je ministar znanosti Dragan Primorac.

Svim zakonima - o patentu, o žigu, o oznakama zemljopisnog podrijetla i oznaka izvornosti proizvoda i usluga, o zaštiti topografija poluvodičkih proizvoda, o industrijskom dizajnu, te o autorskom pravu - zajedničko je da uvode i posebna žalbena vijeća kojima bi se mogla podnositi žalba protiv odluka Državnog zavoda za zaštitu intelektualnog vlasništva.

U drugo saborsko čitanje Vlada je uputila izmjene Zakona o obrtu, kojima se, uz ostalo, omogućuje fizičkim osobama obavljanje djelatnosti kao domaće radinosti ili sporednog zanimanja, te izmjene Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Tim se izmjenama proširuje mogućnost ulaganja mirovinskih fondova, te regulira pitanje prava na poticaje iz državnog proračuna (do 1250 kuna godišnje) za članove dobrovoljnih mirovinskih fondova, pa bi ulaskom Hrvatske u EU u tom bi pravu bili izjednačeni članovi s prebivalištem u Hrvatskoj s onima koji imaju prebivalište na području EU, a osigurani su u obveznom mirovinskom osiguranju Hrvatske.

Vladinu potporu dobili su projekt financiranja izgradnje i rekonstrukcije putničke izletničke flote malih brodara koji će se u ovoj godini iz proračuna financirati sa 3,5 milijuna kuna, te projekt gradnje školskog broda-jedrenjaka tipa "loger" za koji je u proračunu osigurano četiri milijuna kuna.



Pisane vijesti