Vlada: Od iduće godine sistematski pregledi za braniteljske obitelji

ZAGREB,2. studenoga 2007.(Hina) - Za članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida te branitelja oboljelih od PTSP-a od iduće će godine biti organizirani sistematski pregledi, a Vlada danas procjenjuje da će tim pregledima u četverogodišnjem razdoblju biti obuhvaćeno nešto više od 19 tisuća osoba.

U posljednje vrijeme zamjećuje se "prava epidemija" malignih oboljenja kod udovica hrvatskih branitelja, a sve je više djece koja ostaju bez oba roditelja, pa ćemo od iduće godine započeti sa sistematskim pregledima za te osjetljive skupine, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor.

Ta je mjera predviđena Programom za poboljšanje kvalitete življenja u obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida i branitelja oboljelih od PTSP-a koji je Vlada donijela na današnjoj sjednici.

Za prvu godinu provedbe Programa Ministarstvo branitelja predviđa 3,1 milijuna kuna, a za provedbu u razdoblju 2008.-2011. 12 milijuna kuna.

Prema podacima Ministarstva, u Hrvatskoj je 4011 žena čiji su supruzi stradali kao hrvatski branitelji, 6622 djeteta izgubilo je jednog ili oba roditelja, registrirana su 43.493 hrvatska ratna vojna invalida, od kojih 860 najtežih, a 7746 branitelja ostvarilo je status HRVI na osnovi oboljenja od PTSP-a.

Uz navedenu mjeru sistematskih pregleda, Program predviđa i niz drugih mjera, poput kontinuiranog praćenja psihosocijalnog stanja, razvoj institucionalne i izvaninstitucionalne mreže potpore, itd.

Vlada je donijela i Program zaštite i promicanja ljudskih prava u kojemu se za razdoblje od 2008. do 2011. predviđaju mjere za, primjerice, suzbijanje rasne i druge diskriminacije, za ravnopravnost spolova, skrb o Hrvatima izvan domovine, sudionike Domovinskog rata, slobodu medija, pravo na vjeroispovijest, zaštitu obitelji, itd.

Prihvaćeno je Izvješće o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i utrošku proračunskog novca za potrebe manjina, za što je lani utrošeno 84,6 milijuna kuna, što je 110 posto više nego 2005.

U svrhu bolje povezanosti i informiranosti o zlouporabi droge i pojavi novih droga, Vlada je prihvatila protokole o sustavu ranog upozoravanja na droge i nacionalnom informacijskom sustavu.



Pisane vijesti