Vlada: Odbiti sve ponude za helikoptersku službu

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) danas je od Vlade dobio 'zeleno svjetlo' za poništenje natječaja i odbijanje svih ponuda pristiglih za pružanje usluga višenamjenske helikopterske službe (VHS).

ZAGREB,4. kolovoza(Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) danas je od Vlade dobio 'zeleno svjetlo' za poništenje natječaja i odbijanje svih ponuda pristiglih za pružanje usluga višenamjenske helikopterske službe (VHS).

Razlog takve odluke su pregovori s ruskom stranom koja bi klirinški dug Hrvatskoj trebala vratiti u helikopterima opremljenim za vatrogastvo, objasnio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Želimo dobre odnose s BiH, istaknuo je premijer Ivo Sanader, izvijestivši da su završeni pregovori o ugovorima o dvojnom državljanstvu i o uređenju imovinskopravnih odnosa s BiH.

Sanader je naveo da ga je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, koji je gost Banskih dvora, zamolio da zbog usuglašavanja, ti ugovori danas ne budu potpisani, nego parafirani.

Bosanska je strana odustala od zahtjeva da njeni građani nekretnine u Hrvatskoj stječu pod istim uvjetima, kao i hrvatski, prihvativši prijedlog da se pravo vlasništva stječe sukladno unutarnjem zakonodavstvu, uz uvjet uzajamnosti, te sukladno odredbama o stjecanju nekretnina stranaca.

Takva se odredba već nalazi i u sličnim ugovorima sa Slovenijom i Makedonijom.

Ina do konca 2009. mora udovoljiti propisane standarde u proizvodnji loživih ulja, odlučila je Vlada, produljivši Ini rok, koji je istekao 1. srpnja ove godine.

S 5,5 milijuna kuna država će sufinancirati suzbijanje najezde komaraca u Osječko-baranjskoj županiji.

Najezda komaraca ozbiljan je problem za tamošnje stanovništvo i neke se općine ne mogu same nositi s tim, objasnio je Polančec.

Vlada je odlučila da se za potrebe stradalnika Domovinskog rata kupi 12 neprodanih stanova iz programa POS-a u Buzetu, Ivanić Gradu, Križevcima, Popovači, Sisku, Solinu i Vinkovcima, za što će izdvojiti 4, 6 milijuna kuna.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na čelu je odbora za pripremu Konferencije "Hrvatski put - društvo utemeljeno na znanju", a na čelu povjerenstva za osnivanje muzeja Marka Pola u Korčuli je ministar kulture Božo Biškupić.



Pisane vijesti