Vlada odobrila potpore za plavi dizel i potrošače struje

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_odobrila_potpore_za_plavi_dizel_i_potrosace_struje.jpg

ZAGREB, 30. lipnja 2008. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici odobrila odluke o provedbi mjera za ublaživanje porasta cijena struje građanima i kućanstvima te o interventnoj potpori zbog otežanih uvjeta i povećanih troškova poslovanja u poljoprivredi i ribarstvu, kojima se omogućuje subvencioniranje dijela povećanih cijena struje i plavog dizela.

Odlukom o interventnoj potpori poljoprivrednicima i ribarima, korisnicima plavog dizela predviđeno je podmirenje razlike između maloprodajne cijene plavog dizela i 5 kuna po litri od 1. srpnja ove do 1. siječnja iduće godine. Osnova za isplatu potpora bit će podatci iz preslika računa za gorivo i knjižice goriva za poljoprivrednike ili ribolov i akvakulturu, koja će se od 2009. zamijeniti tzv. pametnim karticama, rekao je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.

Odluka o subvencioniranju dijela cijene struje, kao što je bilo i najavljeno, stupa na snagu 1. srpnja, a odnosi se na kategoriju kupaca "kućanstvo niski napon", koja je podijeljena na tri skupine potrošača, ovisno o visini potrošnje.

Kućanstvima s godišnjom potrošnjom struje do 2000 kWh iz državnog proračuna će se naknaditi cijeli iznos povišenja cijene struje, a takvih je kućanstava, po riječima potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca, 47,3 posto.

Oko osam posto kućanstava, koja troše od 2001 do 2500 kWh na godinu, plaćat će 5 posto od ukupna iznosa povišenja cijene struje, a ostatak će se nadoknaditi iz proračuna, dok će 7,3 posto kućanstava s godišnjom potrošnjom od 2501 do 3000 kWh plaćati 10 posto od ukupna porasta cijene, a ostatak također plaća država, rekao je Polančec.

Odlukom je predviđeno i da HEP građanima na računima za struju mora naznačiti iznos potpore, kao i da će HEP na temelju podataka o ukupno ostvarenu iznosu potpora za prethodni mjesec jednom na mjesec ispostavljati račun Ministarstvu financija.

Iz subvencioniranja cijene struje isključene su kuće za odmor, a odluka će se primjenjivati za obračun potrošnje struje od 1. srpnja ove do 30. lipnja 2009.

Vlada je prihvatila i nacrt prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim se, među ostalim, uspostavlja informacijski sustav podataka o poljoprivrednom zemljištu i agencija za poljoprivredno zemljište, radi boljeg raspolaganja tim zemljištem.

Prihvaćena je i Uredba o tržnom redu za žitarice, kojom je kao zajamčena cijena žitarica po kojoj će se žitarice otkupljivati za javne intervencije, određeno 739,56 kuna po toni, a prihvaćen je i zaključak o sufinanciranju projekata s područja prehrambene industrije u 2008. s ukupno 20 milijuna kuna.

Radi sređivanja nepovoljna stanja u peradarskoj proizvodnji pak odlučeno je da će se peradarima podmirivati dio razlike između proizvodne cijene koštanja utovljene peradi za klanje i tržišne cijene mesa peradi, odnosno povećanih troškova u proizvodnji jaja, za što je određeno ukupno 24,5 milijuna kuna.



Pisane vijesti