Vlada odobrila prodaju do 318 tisuća tona merkantilne pšenice

Hrvatska Vlada odobrila je danas da se iz državnih robnih zaliha na domaćem tržištu proda do 318 tisuća tona merkantilne pšenice, po tržišnim cijenama od 1,20 kuna.

ZAGREB,13. siječnja(Hina) - Hrvatska Vlada odobrila je danas da se iz državnih robnih zaliha na domaćem tržištu proda do 318 tisuća tona merkantilne pšenice, po tržišnim cijenama od 1,20 kuna.

Na taj će se način, drži Vlada, do nove žetve stabilizirati tržište, država će smanjiti troškove čuvanja pšenice, a njena će se cijena zadržati na tržišno prihvatljivoj razini.

U posljednjih se mjesec dana, naime, povećano traži merkantilna a njen nedostatak dovodi do rasta cijena koja se trenutno kreće između 1,20 i 1,25 kuna za kilogram.

Osim toga, dio prerađivača iz uvoza nabavlja relativno nekvalitetnu pšenicu.

Merkantilnu pšenicu država će prodati javnim prikupljanjem ponuda i to isključivo mlinarima, odnosno prerađivačima.

Pšenica će se kupcima raspodijeliti ovisno o tome koliko su pšenice samljeli u proteklih godinu dana.

Hrvatska je u prošloj godini u silose spremila 716 tisuća tona merkantilne pšenice, od čega su državne robne zalihe otkupile 320 tisuća tona, ostale pravne osobe 269 tisuća, a sami su silosi iz vlastite proizvodnje zadržali oko 127 tisuća tona.

Situacija na tržištu danas je stabilna, sivo tržište brašna u najvećoj je mjeri eliminirano, istaknuo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Rezultat je to, kaže, dobre regulative i uvođenja markica na brašno, rada Državnog inspektorata i odgovarajućih kazni kojima se može eliminirati sivo tržište.

Zakon o markicama za brašno primjenjuje se od srpnja prošle godine, a na osnovu njega Državni je inspektor do sada izdao 14 usmenih rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti u roku 30 dana, te 42 mjere zabrane obavljanja djelatnosti na 90 dana, izvijestio je Čobanković.

Hrvatska, poručio je, neće imati problema s opskrbom brašna, imat će stabilnu cijenu i situaciju s brašnom.



Pisane vijesti