Vlada: osnovica plaće korisnicima državnog proračuna 6 posto veća

ZAGREB, 18. prosinca 2007. (Hina) - Osnovica za izračun plaće korisnicima državnog proračuna u prvom tromjesečju iduće godine iznosit će 5.108,84 kune bruto, što je šest posto više od ovogodišnje osnovice, odlučila je danas hrvatska Vlada koja je prihvatila odluku o visini osnovice za prvo tromjesečje 2008.

Iznos osnovice u skladu je sa sporazumima koje je Vlada u studenom prošle godine potpisala sa sindikatima državnih i javnih služi, a koji predviđaju da osnovica 2007., 2008. i 2009. raste za najmanje šest posto.

U 2007. osnovica za izračun plaća korisnika državnog proračuna iznosila je 4.819,66 kuna bruto, a povećanje od šest posto je iznos od utvrđenih 5.108,84 kune bruto.

Iduća, 2008. je specifična, jer zbog parlamentarnih izbora nije donesen proračun, već odluka o privremenom financiranju za prva tri mjeseca, pa se i nova osnovica utvrđuje samo za prvo tromjesečje, a kada bude donesen proračun bit će donijeta i odluka o osnovici za cijelu godinu, objasnio je ministar financija Ivan Šuker.

Bez obzira na privremeno financiranje, sredstva za povećanje osnovice od šest posto su osigurana, istaknuo je Šuker.

U vrijeme razgovora o sastavu nove Vlade mandatara Ive Sanadera, sadašnja, tehnička Vlada premijera Sanadera, danas je odlučila izdvojiti dva milijuna kuna iz proračunske zalihe Gradu Dubrovniku za obilježavanje godine Marina Držića u okviru ustanove Dom Marina Držića.

Na prijedlog Vlade Hrvatski sabor je 2008. proglasio godinom Marina Držića.

Vlada je danas prihvatila i projekt Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) "Izgradnja kapaciteta nadzornih tijela za rukovanje i nadziranje genetski modificiranih kultura, proizvoda i obrađene hrane", koji će FAO pomoći darovnicom od 311.000 američkih dolara.

Glavni cilj projekta je pomoć u izgradnji cjelokupnog ljudskog i infrastrukturnog kapaciteta unutar tijela koja provode procjenu rizika i nadziranje različitih genetski modificiranih proizvoda, pa su tako predviđene mjere kao edukacija stručnjaka o svim aspektima povezanim s biosigurnošću, nabava laboratorijske opreme i sl.



Pisane vijesti